Безразборното драскане по стените на сградите в София накара Столичната

...
Безразборното драскане по стените на сградите в София накара Столичната
Коментари Харесай

Столичната община готви мерки срещу графитите

Безразборното драскане по стените на постройките в София накара Столичната община да стартира правенето на стратегия за усмиряване на този вандализъм. Програмата към момента е в работен тип, въпреки че трябваше да е подготвена още в средата на май.

В момента битката на общината с тази експанзия в градската среда се показва в спорадични акции на Столичния инспекторат. Преди два дни негов екип почисти стените на църквата " Св. Седмочисленици " и пейките на площад " Славейков ".

 Служител на Столичния инспекторат почиства колоните на входа на храма
© Дневник

Служител на Столичния инспекторат почиства колоните на входа на храма " Св. Седмочисленици "

" Трябва ясно да се сложи границата сред вандализъм и стрийт арт (улично изкуство) ", изясни Малина Едрева, ръководител на общинската комисия по просвета и обучение, пред " Дневник ". Тя взе участие в екипа, изработващ програмата, дружно с основния проектант на София Здравко Здравков.

Затова общинарите първо възнамеряват срещи със притежатели на здания в центъра на града, с цел да изяснят дали по тяхна самодейност е изрисувана фасадата. Световната процедура демонстрира, че не са малко случаите, когато притежателите се обръщат към стрийт актьори, с цел да донесат въодушевление посредством изкуството си в образа на постройката, аргументира се Едрева..

" След като научим кое е по самодейност на притежателите и получим единодушието им, към този момент можем всичко останало, което няма нищо общо с изкуство и е просто вандализъм, да бъде почистено ", обясни тя.

Идеята е едвам тогава екип на Столичния инспекторат да се включва в почистването на фасадата. Засега се почистват единствено публични здания и места, само че следва радикална смяна в метода, твърдят от общината.

Фирмите по чистотата също да се включат

Според Наредбата за ръководство на отпадъците и поддържането и опазването на чистотата на територията на Столичната община глобите в случаи на писане или драскане на непредвидени за задачата места са от 100 до 5000 лева

" В новите контракти с компаниите за разчистване на София се надявам да се включи изискване, с което те да имат ангажимент и към чистенето на стените на постройките и други места ", акцентира Едрева.

Заданието на публичната поръчка към този момент е готово и тази уговорка от бъдещите контракти с компаниите за сметосъбиране и разчистване би трябвало да стане наложителна. Офертите на претендентите за тази най-скъпоплатена услуга на Столичната община - 430 млн. лв. за идващите пет години, ще станат известни на 9 септември, когато завършва срокът за присъединяване в търга.

Разработваната общинска стратегия по този проблем на града включва и възобновяване на уличното осветяване като предпазен фактор. Човек прави нещо скрито, когато счита, че няма да го видят, стимулира се Едрева, само че изрисуваното по осветените улици в центъра като " Шишман " и " Граф Игнатиев " демонстрира, че това няма да е задоволително.

Чистенето на 1 кв.м по пазарни цени излиза сред 30 и 50 лв., са пресметнали от Столичния инспекторат. Използват се разнообразни субстанции – от пясък до химикали и биопочистващи средства, според от материала на нечистото пространство.

Управляем ли е слепият инстинкт за изява

Желанието за напръскване по стените със спрейове, с маркери или блажна багра мъчно ще може да се овладее, признава Едрева. Тя разчита жителите да осъзнаят, че чистенето на графитите коства пари и това са техните пари.

" В Париж неведнъж е огласяван фактът за цената на разчистване на 1 кв.м. И този метод е доста добър, тъй като когато хората осъзнаят, че след това се чисти с техните пари, стават по-чувствителни, в случай че станат очевидци на такива дейности. И тогава по-смело осведомят управляващите ", изяснява тя.

 Столичната община готви ограничения против графитите
© Велко Ангелов

Преди гражданската интензивност против вандализма обаче би трябвало институциите, в тази ситуация Столичната община, да основат средата и положителните практики, с цел да се укроти изявата на тази разрушителна сила, признава Едрева.

Нейната концепция е да се оформят бели стени за изобразяване на графити от стрийт актьори по образеца на Берлин и Барселона. Главният проектант Здравко Здравков към този момент търси подобаващи места – колони на мостове, стени и други, които да се дават на уличното изкуство.

" Тези места би трябвало да са известни на всички и там да идват стрийт актьори, в това число и от чужбина, с цел да изразят своите хрумвания за изкуство. После да се снимат с творбите си и след тях да дойдат идващите ", предлага ръководителят на общинската комисия по просвета.

Извън тези обособени пространства, където ще се организират и фестивали за улично изкуство, всяко напръскване и боядисване на други места ще се третира като вандализъм и ще се глоби.

" Ще се обособят места за този вид просвета и в това време ще има нулева приемливост към вандализма ", обобщава Едрева.

От началото на годината Столичният инспекторат е почистил над 2 хиляди кв.м драсканици и нецензурни надписи както от жилищни здания, лечебни заведения, по този начин и от фасадите на учебни заведения и няколко църкви в София, оповестиха от общината.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР