Безпрецедентна ситуация в България! Премиерът и част от правителството са

...
Безпрецедентна ситуация в България! Премиерът и част от правителството са
Коментари Харесай

Безпрецедентна ситуация: Премиерът и част от правителството са под карантина

Безпрецедентна обстановка в България! Премиерът и част от държавното управление са под карантина. В изолираност към този момент е и основният прокурор Иван Гешев. В разгара на коронакризата - оставка на основен чиновник от здравната система. Директорът на Столичната здравна ревизия доктор Данчо Пенчев напуща поста си. Официална причина за това не се показва, само че в последните часове се разгоря скандал поради решението му да анулира карантината на президента и на премиера.На фона на това - опити да бъде избавена образователната година. Със заповед министърът на образованието разреши на шефовете от най- засегнатите области да разгласят онлайн режим на образование.

Информацията, че основния прокурор Иван Гешев излиза в карантина беше обявена от него, с уточнението, че в фамилията му има инфектиран с ковид. В изолираност, само че тъй като той самият е възпален, е и министър председателят Бойко Борисов. Което пък карантинира голяма част от държавното управление.

Случаите с висши политици от последните дни разпалиха нов скандал  - има ли право шефът на Столичната здравна ревизия еднолично да приключва карантината на политици с негативен тест, при изискване, че има ясна заповед за всички български жители. Прекратяване на карантината досега имаше за президента и премиера. Карантината на Борисов беше анулирана в събота, а в неделя пробата му се оказа позитивен. На фона на опитите ни да получим отговори от здравната ревизия пристигна новината, че шефът й – доктор Данчо Пенчев, е подал оставка.

Състоянието на министър председателят Борисов е устойчиво. Той извършва отговорностите си, въпреки и от отдалеченост. В сряда ще има съвещание на Министерския съвет, което ще се организира онлайн. Премиерът беше деен и във Фейсбук, където разяснява политическо напрежение сред Турция и Франция.

Ситуацията с карантината на държавните мъже обаче докара до кавги към шефа на РЗИ-София доктор Данчо Пенчев. Той анулира карантината на премиера в събота, а ден по-късно Борисов даде позитивен резултат. Преди това Пенчев анулира и карантината на президента Радев.  От Министерството на здравеопазването съобщиха-  негативен PCR тест не значи завършек на карантината.

Министерството на здравеопазването обръща внимание, че негативният лабораторен резултат от PCR проучване регистрира само моментното положение на лицето и същият не е съображение за прекратяване на карантината и/или понижаване на нейния период. По-късно здравният министър Костадин Ангелов заяви, че е приел оставката на Пенчев. И той беше безапелационен - карантината от 10 дни е за всички български жители. И други медици са на мнение, че шефът на столичната РЗИ е позволил неточност като е свалил карантината на двамата първи мъже в страната.

„ Независимо, че беше свалена карантината, виждаме, че 5 дни от събитие до събаряне на карантината не са задоволителни. Минимумът е от 7 до 10 дни. Даже би трябвало да е 10 дни, в случай че би трябвало да бъдем точни. Всички контактни от първи ред би трябвало да са в 10-дневна карантина. Колкото и да не ни се желае, колкото и да са значими и виновни хората ”, сподели шефът на „ Пирогов ” проф. Асен Балтов.

„ Десетдневната карантина е научно обоснована. В това нещо не може да има взаимни отстъпки. Няма значение министър-председател, президент, министър или PR на министър. Вирусът не прави разлика ”, счита доктор Стойчо Кацаров от Центъра за отбрана правата в опазването на здравето.

Миналият понеделник президентът Румен Радев беше в контакт с полския си сътрудник Анжей Дуда, който след това се оказа позитивен за вируса. Днес, 8 дни по-късно, попитахме президентството дали президентът ще анулира програмата си и ще остане в изолираност. Отговорът беше, че Радев има 3 негативни PCR -теста  и оставката на шефа на РЗИ няма общо с президентската институция. 

Ето и обстановката образно:

Премиерът Бойко Борисов е с доказан позитивен тест от през вчерашния ден. И е в наложителна изолираност. Заради това под карантина са и част от министрите, които са контактували с него. Това са: здравният Костадин Ангелов, министърът на енергетиката Теменужка Петкова, транспортният министър Росен Желязков и зам.-министъра на външните работи Георг Георгиев.

Заради контакт с премиера, под карантина е и главеният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. А след позитивния тест на заместник-министър Николай Нанков преди дни, под карантина бяха сложени  още трима министри - Петя Аврамова, на  районното развиване, Кирил Ананиев - министърът на финансите, и Десислава Танева - министърът на земеделието. Тоест - в изолираност са 7 министри от общо 17 в кабинета.

А ето и по какъв начин наподобява обстановката в страната - 6 са най- засегнатите области. Те попадат в по този начин наречената Червена зона - София, Благоевград, Габрово, Сливен, Търговище и Шумен. Все повече стават и по този начин наречените оранжеви области, в които обстановката също е доста напрегната. За всички тези области просветителният министър даде зелена светлина за прекосяване към онлайн образование.

Още при започване на образователната година от МОН приканиха учебните заведения да са подготвени да " превключат " напълно на онлайн режим, в случай че това се наложи. До момента обаче отдалечено учиха единствено учениците под карантина. От през днешния ден всяко учебно заведение може да премине към уроци от у дома, стига да са спазени няколко условия. Едно от тях е учебното заведение да се намира в " алена " или " оранжева " област по брой инфектирани. А също и да има минимум 20% отсъстващи възпитаници по здравословни аргументи.

Днес и на следващия ден една от столичните гимназии е затворена за стерилизация, защото в неделя вечерта позитивна проба за ковид дава един от учителите. Той е бил в контакт с няколко паралелки, които би трябвало да останат под карантина. Директорът регистрира и непрекъснат растеж на отсъствия при децата.

„ Някъде откъм 10-ти октомври постепенно и бавно върви към повишение броя на отсъстващите възпитаници, множеството са с грипоподобна симптоматика - хрема, гърлобол, неразположение общо ”, изясни тя.

Последната информация демонстрира към 35% неявяване. Затова и шефът към този момент е почнал процедурата по прекосяване към онлайн образование за всички възпитаници за период от 10 дни. Решението би трябвало да бъде подкрепено от болшинството от учителите, а също и от родителите. Последната дума обаче дали едно учебно заведение да премине краткотрайно в онлайн среда, ще има просветителният министър.

„ В момента сме сдържани да се минава навсякъде към електронно образование. Трябва да продължим да действаме локално. Факт е, че както здравната система ви споделя, че главният проблем са лекарите, по този начин ние,  в обособени учебни заведения  - главният ни проблем са учителите и невъзможността да ги заместим ”, изясни Красимир Вълчев.

Препоръката към шефовете е да вкарват онлайн уроци главно за учениците в гимназиален стадий,  по-малко за тези в прогимназия и единствено в краен случай за най-малките - от първи до четвърти клас.  Директори на професионални учебни заведения обаче настояват, че при тях точно най-големите възпитаници ще са най-ощетени от онлайн уроците. Затова и гимназията по земеделие в Сандански към този момент няма да минава в цифрова форма, макар че има няколко паралелки под карантина, а област Благоевград попада в алената зона по заболеваемост.

Министърът обаче е безапелационен - без значение дали ще премине онлайн или присъствено, образователната година няма по какъв начин да бъде оповестена за " нулева ". Именно в сезона на грипа се чака и най-вече учебни заведения да преминат краткотрайно към напълно онлайн образование.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР