Безплатен курс по български език за украински граждани започна в

...
Безплатен курс по български език за украински граждани започна в
Коментари Харесай

Украински граждани учат български в Регионалната библиотека „Любен Каравелов“ в Русе

Безплатен курс по български език за украински жители стартира в Регионалната библиотека „Любен Каравелов“ в Русе. Занятията ще са три пъти седмично и няма ограничавания за възрастта на участниците.

Още в първите дни след нахлуването на Русия в Украйна доброволци сътвориха група във Facebook – Русия оказва помощ на Украйна.

Екипът на Регионалната библиотека в Русе е провел занятия:

„Пуснахме известия в обществените мрежи, че търсим доброволци, които приказват съветски и вероятно украински и български. Веднага откликнаха две дами – доброволци, които гратис да се занимават с искащите да учат български „, сподели за БНР библиотекарят Диана Гривева.

Интересът от страна на украинските жители е огромен, като към този момент се образоват единствено възрастни, а за децата са обезпечени други занимания в самата библиотека. Учител в езиковата класна стая е Анжела Авакян.

Аз имам персонална причина да бъда доброволец . Тези украинци може да не се водят бежанци, те може да са туристи, краткотрайно пребиваващи, те може да са всевъзможни, само че това са елементарни хора, които бягат от войната, с цел да се спасят, да спасят себе си и своите деца. Личната ми причина е, че тъкмо преди 100 години моите предци са избягали от османската империя, от арменския геноцид . Аз съм второ потомство тук“.

Украинки, избягали от войната обявиха:

„Харесва ми“.

„Аз съм бесарабска българка от Украйна. Много съм признателна, че България ни одобри и ни оказва помощ „. 

Повече можете да чуете в звуковия файл.
Източник: front.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР