Безопасното движение по пътищата в много голяма степен зависи от

...
Безопасното движение по пътищата в много голяма степен зависи от
Коментари Харесай

Как автомобилите преминават годишния технически преглед по света

Безопасното придвижване по пътищата в доста огромна степен зависи от техническото положение на транспортното средство. Това постанова всички множеството страните по света да регламентират нормативно наложителни периодичен прегледи, без които колите не могат да се експлоатират. За нарушение на разпоредбите се предвиждат солени санкции и други административни и правосъдни санкции.

Вижте каква е практиката на годишните технически прегледи (ГТП) в някои страни в Европа и света.

В европейските страни

разпоредбите изискват автомобилите периодичен да се подлагат на механически обзор. И най-често управляващите одобряват тази процедура доста съществено. Ако валидността на документът изтече, на притежателя се постанова тежка санкция, а за второ нарушаване можете даже да попаднете в пандиза. В множеството европейски страни транспортните средства, които не са по-стари от 10 години, се подлагат на механически обзор един път на всеки две години. Но за тези, които са прекрачили десетгодишната граница - техническият обзор е е наложителен всяка година.

Германия

На всеки две години всички коли на възраст над три години стартират да минават механически обзор в Германия . След това на регистрационния номер на автомобила се залепват кръгли стикери.

Държавата е открила строги стандарти за ревизия на превозните средства. Те се съдържат в параграф 29 от Регламента за допускане на транспортни средства до придвижване. Контролът върху тяхното осъществяване е толкоз непоколебим, че от време на време водачите със боязън чакат наближаващия краен период за обзор. На всички сервизи, огромни и дребни частни компании, страната дава лиценз и правото за ревизиране на транспортни средства.

Ако някой от параметрите не дава отговор на заложения стандарт, рейсовете, камионите и колите би трябвало да отидат за премахване на минусите. А това може да коства много пари. Въпреки това, без документ за осъществената инспекция, никое транспортно средство няма право да излиза на пътя. При дребни дефекти притежателят нормално привежда колата в изрядно положение, само че в случай че се постанова сериозен ремонт - най-добре се откажете изцяло от този автомобил.

Самата ревизия не е толкоз скъпа за немския стандарт: коства към 70 евро и ще бъдат платени от водача за цялостна и задълбочена инспекция на колата му. За камиони и рейсове се ползват разнообразни цени, изчислени според от тежестта.

Австрия

Подобни на немските правила важат и в Австрия, единствено че стикерите са ситуирани на предното стъкло. Колкото по-стара е колата, толкоз по-дълъг е венецът от цветни петна на прозореца. Те показват датата на идващия ГТП. При липса на нужните марки на притежателя на автомобила се постанова забележителна санкция.

Франция

Строги са разпоредбите по отношение на положението на колите и в други в европейските страни. Например във Франция лидерът ще би трябвало да заплати санкция, в случай че не премине инспекцията в точния момент. Ако продължава да подценява съответните условия, рискува да влезе в пандиза.

Във Франция транспортните средства, които не са по-стари от 10 години, се ревизират механически един път на всеки 2 години. Автомобил, който е на повече от 10 години, минава ГТП минава всяка година. При позитивен резултат притежателят получава стикер, с дата на инспекция, която е залепена на предното стъкло.

Испания

В Испания изскачанията по отношение на годишния механически обзор са по-меки, само че даже и там несвоевременно осъществяване на техническа инспекция на колата се санкционира с санкция.

Испанските притежатели на коли въпреки всичко имат шанс. Първо, откакто сте закупили нова кола, през първите четири години може въобще да не мислите за тази процедура - испанското законодателство не изисква да имате през този интервал документ, потвърждаваш вярното техническо положение на автомобила. След това, до момента в който колата доближи десетгодишна възраст, ще би трябвало да се прави техническа инспекция на всеки две години. Само за транспортни средства, по-стари от 10 години, условието за ежегодна техническа ревизия влиза в действие.

За закъснение периода на инспекцията дори с един ден лидерът може да бъде санкциониран до 1500 евро и даже да загуби правата за придвижване на колата до привършване на всички нужни процедури за прекосяване на на ГТП.

Обединеното кралство

Техническата ревизия във Великобритания е наложителна за всички коли на възраст над три години, тя се управлява от Министерството на превоза. Можете да го извършите прегледа във всеки авто сервиз, който издава документ за тази цел.

Регламентът на инспекцията е съвсем същия, както на всички места другаде в Европа: излъчвания на отработени газове, окачване, кормилно ръководство, осветяване.

Турция

Годишният механически обзор в Турция е наложително да се прави един път на всеки две години и това се отнася за всички коли на възраст над три години. Услугата се дава дори на на бензиностанции и нормално лишава не повече от 15 минути. Местните поданици обичат колите си и влагат цялата си душа в тях. Следователно, с техническия обзор, въпреки и не на ниска цена по локалните стандарти, те нямат проблеми.

Япония

Най-скъпата и строга процедура за инспекция на транспортното средство е в Япония. Тук, колкото по-стара е колата, толкоз по-скъпо ще коства отчетът на инспектора за нейната редовност. И в случай че е належащо да се ревизират някакви детайлности, японците може да разглобят целия автомобил! Техническият обзор включва инспекцията на към 100 параметъра.

Съединени американски щати

В Съединени американски щати процедурата за прекосяване на механически обзор на автомобил е наложителна в 37 от 50-те американски щата. И всеки от тях има свои лични условия за положението на транспортните средства. Ако в избрани райони колите се ревизират много прецизно, то в други инспекторите гледат преди всичко за съществуването на колани и въздушни възглавници.

Някои щати тестват катализатора, само че това е когато локалните управляващи по-внимателно наблюдават за положението на следят околната среда. На много места обаче процесът на допускане на транспортно средство до по-нататъшна употреба е доста непоколебим. Всички съставни елементи и възли на автомобила се ревизират. И в случай че транспортното средство е в редовност, притежателят получава стикер за предното стъкло и документ за заплащане за прегледа, който се дава на служителя на реда по време на инспекцията.

В Австралия

въобще няма задължителен технически обзор, само че и там понякога се ревизира техническото състояние на колите: изключително когато са записват или продават.

Китай

Най-големият авто парк на планетата е под строгия надзор на страната. И процесът е сходен на европейския, покачване (или обзор на канал), инспекция на положението на всички съществени съставни елементи и системи на автомобила. Освен това при ГТП полицията търси и неплатени санкции.

Ежегодно се ревизират единствено търговски транспортни средства (автобуси, камиони). Частните лица също идват за инспекция на всеки две години (ако колата е на по-малко от шест години) или всяка година (ако колата е на повече от шест години).
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР