Белгийското правителство загуби парламентарното си мнозинство, след като министрите от

...
Белгийското правителство загуби парламентарното си мнозинство, след като министрите от
Коментари Харесай

Пактът за миграция на ООН предизвика криза в Белгия

Белгийското държавно управление загуби парламентарното си болшинство, откакто министрите от фламандската националистическата партия N-VA напуснаха четирипартийната ръководеща коалиция в събота.
N-VA е най-голямата парламентарна група в Камарата на представителите на белгийския парламент.
Правителството ще продължи да работи като кабинет на малцинството, заяви министър председателят Шарл Мишел в изказване към жителите, направено в 22,30 ч локално време нощес. В него той заяви, че приема отдръпването на фламандските националисти и им благодари за досегашните старания.
Лидерът на извънредно дясната N-VA Барт де Вевер напусна изключителното държавно съвещание, което трябваше да уточни позицията на Белгия по Пакта, почнало в 20 ч нощес единствено 30 минути след началото му. По-късно, на конференция, на която участваха и петимата членове на кабинета от партията, той упрекна Мишел, че ги принуждава с позицията си да излязат от ръководството, защото неприемането на декларацията за миграцията на Организация на обединените нации е линия, която не могат да престъпят.
Националистите от N-VA считат, че платформата за интернационално съдействие за миграцията на Организация на обединените нации ще насърчи идването на повече имигранти в Европа и ще подкопае напъните на Белгия да държи твърда политика против незаконната миграция.
Премиерът Мишел заяви, че е назначил краткотрайни заместници на местата на напусналите и, че ще пътува през днешния ден за интернационалната конференция в Мароко, където ще бъде признат Пактът, с цел да го поддържа от името на Белгия.
Следващата седмица министър председателят ще води съвещания в Народното събрание за бъдещето на държавното управление, в което остават две демократични и една християн-демократическа партии.
Според наблюдаващи е малко евентуално да бъдат планувани предварителни избори преди постоянните през май и държавното управление ще продължи работа като кабинет на малцинството.
Назначаването на нови министри на мястото на напусналите обаче ще отнеме време, защото съгласно белгийската конституция в кабинета би трябвало да има еднакъв брой представители на фламандската и френскоезичната общественост.
В държавното управление N-VA държеше авторитетните постове на вътрешния, финансовия и министъра на защитата, заемани до момента от Ян Ямбон, Йохан ван Овертвелт и Зандер Луунес, както и позициите на държавни секретари за миграцията, за битката с бедността, заемани от Тео Франкен и Зухал Демир.
N-VA отдръпна министрите си, откакто министър председателят Мишел съумя да обезпечи в четвъртък необятна поддръжка на останалите партии в Камарата на представителите за Пакта. Той се обърна към депутатите, откакто националистите отхвърлиха да се причислят към визията на останалите в ръководещата коалиция. Така той съумя да овладее рецесията, заплашваща рухването на държавното управление, като изиска Народното събрание да удостовери позицията за поддръжка на Пакта.
През септември от трибуната на Генералната асамблея на Организация на обединените нации Шарл Мишел разгласи, че Белгия застане зад Пакта.
До момента 6 европейски страни, измежду които и България, са декларирали, че няма да поддържат Глобалния пакт за миграция на Организация на обединените нации. Първа Австрия, която държи сега председателството на Съвета на Европейски Съюз, разгласи в края на октомври, че не има намерение да гласоподава за декларацията. Подобни заявки направиха още Унгария, Полша, Чехия и Хърватия. Европейската комисия прикани във вторник всичките си членове да застанат зад Пакта, който беше направен по самодейност и с дейното присъединяване на Европейски Съюз.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР