Бедността в България е шокираща, това не е като климата,

...
Бедността в България е шокираща, това не е като климата,
Коментари Харесай

Водачът на делегацията от ЕП: Бедността в България е шокираща, обвързвам я с корупцията

" Бедността в България е шокираща, това не е като климата, тя е резултат от неприятно ръководство ", съобщи на брифинг ръководителят на групата за мониторинг от Европейския парламент София ин`т Велд, която заключи усещанията си от визитата у нас на групата евродепутати от LIBE. Именно за бедността говорили сутринта на срещата им с омбудсмана Диана Ковачева.

Велд уточни, че битката с корупцията е в последна сметка битка и с бедността.

" Защото аз свързвам тези въпроси, не е идеологически дебатът за корупцията ", добави евродепутатката.

Тя уточни, че е шокиращо, когато не са задоволени най-елементарни потребности на хората като водоснабдяване, отопление , осветяване.

" И не е правилно, че няма вода, че няма отопление и осветяване - има неприятно ръководство ", заключи нидерландката от " Обнови Европа ".

Велд призна, че евродепутатите не са получили отговори на всичките си въпроси от срещата им с основния прокурор Иван Гешев. По думите й членовете на делегацията от Екологичен потенциал са питали за дейности по съответни следствия.

" Зададохме въпрос, обвързван с печално известната фотография на един някогашен министър-председател . Получихме отговор - не знам къде се намира този случай във връзка с прозводството ", сподели още ръководителката на мониторинговата група, намеквайки за фотосите с кюлчетата злато в спалнята на Бойко Борисов.

От коментара й стана ясно, че основният прокурор не е известен какво става на този стадий.

" Излязохме от срещата с усещането, че не всички наши въпроси бяха отговорени ", заключи тя.

По думите й обстановката с " невероятните пълномощия " на основния прокурор е " мощно тревожна ".

" Изразихме терзания с правото на основния прокурор да приключва производства ", добави евродепутатката.

Тя изрази и неодобрението си, че няма упрекнати и наказани по следствията на полицейското принуждение от предишното лято по време на митингите.

Другият акцент на визитата, по думите й, е независимостта на медиите.

" Трябва да има самостоятелни медии, с цел да може управляващите да се регистрират ", разяснява тя.

Според нея би трябвало Европейски Съюз да намерения за въвеждането на европейски правила за собствеността на медиите.

" Важно е да има мощна проверяваща прокуратура, само че и мощна проверяваща публицистика , която да разкрива корупцията ", сподели евродепутатката. Велд разкри, че продължава да има вяра в това, че България в действителност се намира на 112-то място по независимост на словото, макар че няколко души тук се пробвали да я разубедят. " Собствеността и прозрачността на медиите е огромният въпрос, тъй като има хора зад кулисите и те употребяват за отбрана на своите бизнес ползи тези медии ", добави нидерландката. Тя била обнадеждена обаче, тъй като през последните два дни се срещнала с хора на разнообразни позиции, които посочили увереност.

" Ние сме тук, тъй като има систематичен проблем, обвързван с върховенството на закона, корупцията и свободата на медиите ", съобщи и българският представител в делегацията, евродепутатът от ПЕС Елена Йончева .

Тя оцени обстоятелството, че сътрудниците й евродепутати към този момент са обърнали взор към България.

" В България редовно убиват публицисти ", сподели Йончева по отношение на казуса с независимостта на медиите.

" Днес ние дори не сме в Европа, а някъде сред Бразилия и Малайзия, а през 2007 сме бяхме на едно място с Франция. Нашата задача е да установяваме обстоятелствата и да предизвикваме диспути, да бъдат взети такива законодателни ограничения, които да оказват помощ на страната ", разяснява още тя.

И акцентира, че се нуждаем от законодателни промени, които да подсигуряват независимостта на източника и финансиране на проверяващата публицистика.

" За последните 10 години еврофондовете по другите информационни стратегии се разпределяха непрозрачно сред медиите и те се превръщаха в пиар организации. Ако не се оправим с корупцията, ще бъдем бедна страна със подвластни медии ", предсказа още българската евродепутатка. Тя също изрази вяра, че след срещите й през последните два дни страната е поела " по верен път ".

Останалите участници в делегацията на Екологичен потенциал бяха Клеър Дейли (Левица, Ирландия), Владимир Билчик (ЕНП, Словакия), Анализа Тардино (ИД, Италия), Патрик Яки (ЕКР, Полша), Сергей Лагодински (Зелени/ЕСА, Германия).
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР