Бързото трансформиране на процесите и преминаване в режим на работа

...
Бързото трансформиране на процесите и преминаване в режим на работа
Коментари Харесай

Секторът на изнесените услуги формира новата средна класа


Бързото трансформиране на процесите и прекосяване в режим на работа от у дома дава преимущество на българските компании за изнесени услуги, съобщи Илия Кръстев
(снимка: AIBEST)

Бизнесът с и знесени услуги в България е генерирал 2, 9 милиарда евро през 2019 година, бележейки двуцифрен растеж. Секторът, в който работят 78 000 души, образува 5,5% от брутния вътрешен артикул на страната, сочи годишният отчет на Асоциацията за нововъведения, бизнес услуги и технологии (AIBEST).

За поредна година промишлеността на изнесените услуги бележи двуцифрен растеж в развиването си, като през 2019 година оперативните доходи нарастват с 19,6 %.  Предварителните данни ни за 2020 година демонстрират, че даже и тази година растежът също ще остане двуцифрен.

Прогнозата за 2022 година сочи, че ще продължи да се развива като главен дирек в българската стопанска система, а относителния ѝ дял в Брутният вътрешен продукт на страната ще доближи 8,9%. За съпоставяне, през 2018 година този индикатор беше 5,2%.

, направен от SeeNews, включва данни за 610 български компании, опериращи в областта на бизнес услугите и технологиите през 2019 година В съотношението сред двете подразделения на изнесените услуги превес имат ITO фирмите (ИТ изнесени услуги) – 322, до момента в който броят на компаниите в областта на изнесените бизнес процеси е 288.
още по тематиката
Секторът на бизнес услугите и технологиите образува 3,5% от пазара на труда в България. В него са заети близо 78 000 души към края на 2019 година, което е с към 5000 души повече спрямо предходната година. Дори в предизвикателната 2020 година промишлеността продължава да наема нови хора, като към август 2020 година броят на работещите в  бранша доближава 81 000 души (3000 чиновници повече по отношение на сполучливата 2019 г.).

Данъците, които промишлеността е внесла в държавната хазна през 2019 година, се равняват на бюджета на община Казанлък за 2020 година или малко повече от плануваните разноски в бюджетната рамка на Столична община за опазване на здравето през 2020 година Едновременно с това, промишлеността генерира 9,3% от всички разноски за заплати в стопанската система през 2019 година (при 8,5% за миналата година). Секторът се трансформира в основа за развиването на новата на България.

„ Изключително бързо успяхме да трансформираме процесите и да преминем в режим  на работа от у дома. Много наши съперници в и отвън Европа, не бяха толкоз гъвкави и сполучливи. Трябва да капитализираме това преимущество и да се нареждаме в точния момент като желана дестинация за услуги с висока добавена стойност пред европейските компании ”, разяснява Илия Кръстев, ръководител на Управителния съвет на Асоциацията и изпълнителен шеф на A Data Pro.

По неговите думи, степента, в която ще се възползваме от тази опция през 2021 и 2022 година, ще бъде решаваща във връзка с това, какъв брой добре стои във връзка с световните си съперници и какъв брой бързо догонва по-старите членове на Европейски Съюз по Брутният вътрешен продукт на глава от популацията.

През последните години промишлеността на изнесените услуги продължава с районната си агресия. Най-големите хъбове за изнесени услуги остават огромните градове с университети, като се следи наклонност за изнасяне на активността отвън столицата. София, Пловдив и Варна са трите най-големи центрове, като Велико Търново и Бургас също притеглят от ден на ден нови компании.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР