Банкнотите по света често съдържат известни съвременни или исторически скулптури,

...
Банкнотите по света често съдържат известни съвременни или исторически скулптури,
Коментари Харесай

Построиха мостовете от евро банкнотите

Банкнотите по света постоянно съдържат известни модерни или исторически статуи, монументи или някакви здания. Това обаче не е по този начин при еврото, за което бяха направени поредност от несъществуващи структури. В звук с приказката, че „ животът имитира изкуството “, тези структури в този момент стават основа за поредност от действителни постройки.

На 1 март 2002 година евромонетите и банкнотите се появяват в послание на бял свят. Едната страна на монетите е неповторима за всяка страна и включваща хора и места, характерни за нея. Другата страна стандартизирана за всички страни и има карти и знаци на континента.

Лицата и гърбовете на банкнотите обаче са идентични във всички страни, което значи, че би трябвало да съставляват всички членове на Европейския съюз, без да демонстрират желания към някоя страна. Тоест персони или забележителности, характерни за обособена страна, не са алтернатива.

 euro bank notes

Европейският паричен институт (ЕПИ) избира моделите всред финалистите от европейски конкурс за дизайн на еврото, подкрепят от жури от самостоятелни специалисти в региона на маркетинга, графичния дизайн, рекламата и историята на изкуствата. Печелившият дизайн на банкноти би трябвало да съдържа „ времената и стиловете на Европа “.

На гърба на банкнотите има серия мостове, които са направени с концепцията да символизират връзки и връзка в границите на и отвън Европа. Те са в архитектурни стилове от седем интервала на европейската културна история: типичен (5 евро), романски (10 евро), готически (20 евро), ренесансов (50 евро), бароков и рококо (100 евро), епохата на желязото и стъклото (200 евро) и модернизъм (500 евро).  euro bank note project

Десетилетие откакто цветните банкноти стартират да обикалят континента, холандският художник Робин Стам стартира да разсъждава над концепцията да трансформира тези рисунки във физически действителности – проектът му е за Спийкенисе, предградие на Ротердам. С помощта на инженери и с благословията на локалния цивилен съвет той се хваща на работи.  bridges of europe project

Стам и неговият екип пристъпват към построяването на „ Мостовете на Европа “. Те построяват мостовете над трап с вода към жилищни кооперации. Стам даже се свърза с Европейската централна банка (ЕЦБ), с цел да обезпечи утвърждение на плана, което и му беше предоставено с най-хубави усеща. В галерията по-долу можете да видите всеки мост по ред на нумизматичната им стойност:

5 евро

10 евро

20 евро

50 евро

100 евро

200 евро

500 евро

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР