Банките в ЕС трябва да уеднаквят таксите за трансгранични плащания

...
Банките в ЕС трябва да уеднаквят таксите за трансгранични плащания
Коментари Харесай

ЕП реши: По-ниски банкови такси за трансгранични преводи в ЕС

Банките в Европейски Съюз би трябвало да уеднаквят таксите за трансгранични заплащания в евро и за вътрешните заплащания и да създадат по-прозрачни разноските за превалутиране, гласят нови правила, признати от Европейския парламент.
Досега единствено портебителите в еврозоната се възползваха от така наречен единната зона за заплащания в евро (SEPA), само че към този момент няма да е по този начин.
В рамките на една година, таксите за трансгранични заплащания в евро в Европейски Съюз би трябвало да бъдат в сходство с таксите за националните заплащания направени в локалната публична валута (правилото за " същата такса " ). Освен това страните членки са свободни да наложат правила на банките за използване на същите такси за трансграничните и за вътрешните заплащания, които не са в евро.
Прозрачно превалутиране за транзакции с карта и банкови прехвърляния
Новите ограничения също ще защищават потребителите от заплащане на случайни разноски за превалутиране. При всяка транзакция, те ще бъдат осведомени по отношение на сумата, която би трябвало да заплатят в локалната валута и във валутата на тяхната сметка. За да се създадат разноските за превалутиране по-прозрачни, ще има единна база за изчисление на таксите за превалутиране на местата за продажба или на банкоматите (референтният % на ЕЦБ + х% с оптимални ставки за надценка избрани самостоятелно от банките).
Потребителите ще получават електронно уведомление, като да вземем за пример текстово известие, имейл или уведомление на своите мобилни приложения или на уеб приложение на банката, по отношение на използваните такси за превалутиране. Банките ще би трябвало също да афишират предстоящите цялостни разноски при банкови прехвърляния преди осъществяването на интервенцията.
Според калкулации на Брюксел, междинна такса за трансграничен превод от 100 евро от България към еврозоната е била 19,98 евро през 2017 година, а през 2012 година е била 18,68 евро. Това е и най-високата такса, посочена в таблицата, приложена към решението на Екологичен потенциал. Най-близката е таксата от Румъния - 11,19 евро, всичко друго е под 10 евро.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР