Банките в България не насърчават използването на т.нар. платежна сметка

...
Банките в България не насърчават използването на т.нар. платежна сметка
Коментари Харесай

Активни потребители: Банките в България са въвели формално платежната сметка за основни операции

Банките в България не предизвикват потреблението на така наречен платежна сметка за съществени интервенции (ПСОО). Това е заключението, което може да се направи на база направено проучване с " скришен клиент " от " Активни консуматори ".
ПСОО е контролиран европейски финансов артикул, който беше основан посредством Директива 2014/95/ЕС. С него се цели да се сътвори опция за всички консуматори в Европейски Съюз да получат достъп до платежна сметка и да се усъвършенства прозрачността и съпоставимостта на банковите такси. По своя темперамент ПСОО е контролиран артикул лимитирана функционалност и контролирани цени (такси). Според европейския законодател ПСОО следва да предлага гратис или на допустими цени пакет от съществени банкови интервенции, да е налична до необятен кръг от консуматори, а те да са ясно и тъкмо осведомени както за преимуществата, по този начин и за обсега, ролята и функционалностите на тази платежна сметка.
Изследването на " Активни консуматори " обаче демонстрира, че информация за ПСОО може най-лесно да се откри онлайн - на формалния уебсайт на съответната банка (изследвани са общо 19 банки). В уеб страниците на 17 от проучените банки има информация, само че в интернет страниците на останалите 2 не са открити данни в границите на изследването. Всъщност на място, " тайният клиент " е схванал, че в 2 банки чиновниците не са осведомени що е то ПСОО.
Оценката на " Активни консуматори " е, че в действителност едвам 4 банки осведомят за ПСОО тъкмо според закона, а единствено в 1 банка информацията е показана съгласно закона, като се съпоставят и показват преимуществата и на другите разплащателни сметки - на всички места другаде в проучените банки има недостатъчност, като в 11 банки не дават какви преимущества има ПСОО, а в други 3 е пропуснато описанието що е то ПСОО - посочено е само какви интервенции може да се правят със сметката и при какви такси.
Интересен факт е, че в новия Закон за платежните услуги и платежните системи, ПСОО се схваща само като левова сметка, по която могат да се вършат разплащания и преводи, само че единствено от и към банки в България. Обаче в 9 от 19 проучени от " Активни консуматори " банки може посредством ПСОО да се правят и по-широк кръг от интервенции.
Пълното изследване по финансови институции може да видите на интернет страницата на " Активни консуматори ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР