Банка ДСК, която бе глобена с 1 млн. лв. заради

...
Банка ДСК, която бе глобена с 1 млн. лв. заради
Коментари Харесай

И Банка ДСК ще пусне приложение за изтекли данни като НАП

Банка ДСК, която бе санкционирана с 1 млн. лева поради брутална кражба на персоналните данни на над 33 000 души, най-накрая взе ограничения за информиране на засегнатите жители.

Тя ще пусне специфична платформа на корпоративния си уебсайт, посредством която всеки клиент на банката да може да ревизира дали данните му са наранени. До същата мярка прибегна и Националната организация за приходите (НАП), която пък бе санкционирана с 5.1 млн. лева за неоторизиран кибердостъп до персоналните данни на 4 104 786 души. Другата седмица се чака Национална агенция за приходите да пусне актуализирана функционалност на приложението си, тъй че за хората да е видно какъв е тъкмо типът на персоналните им данни, които са изтекли в интернет пространството.

Банка ДСК бе санкционирана, откакто жителят Стефан Чолаков преди три месеца е подал сигнал до Комисията за отбрана на персоналните данни, че е намерил харддиск с 23 270 кредитни досиета в Банка ДСК, които са настоящи към 2016 година В случая става дума за кражба на данни, а не за хакерска атака, като по случая работят полицията и прокуратурата.

Откраднатата персонална информация от ДСК е доста по-сериозна спрямо изтеклите данни от Национална агенция за приходите. В кредитните досиета е имало информация за три имена, ЕГН, адрес, копия на персоналните карти и съдържащите се в тях биометрични данни за растеж и цвят на очите, данъчни документи, удостоверяващи приходи и здравно-осигурителен статус на кредитополучателите и трети лица по тях, както и данни за здравословно положение (като в някои кредитни досиета се съдържат решения на ТЕЛК за понижена работоспособност), номера на разплащателни сметки, както и регистрационни номера и дати на нотариални актове с положени подписи.

Въпреки че е схванала за кражбата на диска още в края на май, досега Банка ДСК не е уведомила засегнатите лица, въпреки да е длъжна по закон. Ден след налагането на санкцията от КЗЛД финансовата институция най-накрая разгласи, че " ще извърши задължението си да осведоми всички наранени лица, чиито данни са изнесени ". Това ще стане с онлайн платформата, а не персонално.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР