Балканските държави, сред които – и България, са най-застрашени от

...
Балканските държави, сред които – и България, са най-застрашени от
Коментари Харесай

Българите най-застрашени от манипулации чрез фалшиви новини

Балканските страни, измежду които – и България, са най-застрашени от операции, осъществявани посредством подправени вести. Това демонстрират данните от проучване на „ Отворено общество” в 35 страни. Нашата страна е в групата на тези, при които се събират няколко отрицателни трендове – следени медии, некачествено обучение и ниска степен на доверие сред хората.

Изследването, което се организира за повторно, се базира на данни на „ Фрийдъм Хаус” и „ Репортери без граници” за свободата на словото, на PISA за качеството на образованието, на Организация на обединените нации за електронното присъединяване и на Евростат за доверието. Във всички тях България се показва пагубно през последните години и по този начин не е изненадващо, че е на 30 място от 35 страни, паралелно със Хърватия, Унгария, Гърция, Сърбия, Черна гора, Босна и Херцеговина, Албания, Македония и Турция.

За една година България не е трансформирала позицията си. По индикатора „ Доверие сред хората” единствено Сърбия е по-зле от нас.

На противоположния полюс са страните от Северозападна Европа – най-подготвени да противодействат на дезинформацията са скандинавските страни, Холандия, Естония и Ирландия.

Припомняме, че в сърцето на Европа на 1 март над 120 български жители, измежду които европейски политици, професори, публицисти и студенти, разискаха тематиката за корупцията и генезиса на подправените вести по време на конференция в Брюксел, проведена от евродепутата Николай Бареков и Групата на Европейските консерватори и реформисти.

"Фалшивите вести раждат корупция и корупцията ражда подправени вести ", безапелационен е евродепутатът Николай Бареков. По думите му огромна част от медиите са се трансформирали в корупционен отряд. Като образец той уточни медийния кръг “Капитал”, където постоянно се засягат тематики, в които ясно прозират корпоративни ползи.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР