Българите са изразходвали около 1,7 процента от общите си разходи

...
Българите са изразходвали около 1,7 процента от общите си разходи
Коментари Харесай

Харчим 1,2 млрд. лева годишно за алкохол

Българите са изразходвали към 1,7 % от общите си разноски за алкохол, демонстрират данни от разбор на Евростат за потреблението на спиртни питиета измежду семействата в Европейски Съюз през 2017 година Средният индикатор за Европейски Съюз е бил 1,6 на 100, като анализът категорично регистрира, че в тези сметки не се включват разноските за алкохол, заплащани в заведения за хранене и хотели.

Според данните на Евростат общите разноски на семействата у нас за алкохол да били в размер малко под 600 млн. евро или почти 1,2 милиарда лв., заяви Българска телеграфна агенция.

Тези числа се удостоверяват и от националната статистика, съгласно която през 2017 година едно домакинство у нас е похарчило приблизително по към 400 лв. за алкохол /без разноските в заведения за хранене и хотели/, което при съществуването на към 3 млн. семейства у нас също регистрира 1,2 милиарда лв. изразходвани за спиртни питиета.

Освен това отново по данни на Национален статистически институт към 15 на 100 от българите са консумирали алкохол съвсем всеки ден или няколко пъти седмично /приблизително 1 милион души/, а един път месечно са консумирали алкохол 30 % /приблизително 2,1 млн. души/. Всеки трети българин или към 30 % оповестява, че не е консумирал алкохол в границите на една година.

Делът на мъжете, които са консумирали алкохол постоянно или от време на време, е бил съвсем 4 пъти по-висок от този на дамите. Най-много алкохол са консумирали мъжете във възрастовата група 45-64 години, а при дамите - 20-45 години. Всеки втори мъж е предпочитал да употребява концентрат, а всяка втора жена - вино.

Тревожна наклонност е и засилената приложимост на алкохол измежду подрастващите, като междинната възраст, при която е бил одобряван за пръв път алкохол е била 13 години. За младежите от 13 до 18 години пожеланият алкохол е бил бирата.

През 2017 година семействата в Европейски Съюз са изпили алкохол в размер на близо 130 милиарда евро или приблизително по 300 евро на всеки гражданин в Европейски Съюз, регистрира Евростат. Анализът още веднъж акцентира, че в тази сума не са били включени алкохолните питиета, заплащани в хотели и заведения за хранене в Евросъюза.

Най-много средства, отделяни за алкохол са регистрирани в трите балтийски републики: Естония - 5,2 на 100 от общите разноски на семействата там /622 млн. евро/, Латвия - 5 на 100 /780 млн. евро/ и Литва - 4 на 100 /или близо 1 млрд евро/.

В противоположния завършек на скалата минимум средства за алкохол са били отделяни от семействата в Испания /0,8 на 100 или 5,5 милиарда евро/, Италия и Гърция - по 0,9 на 100 или надлежно по 9 милиарда евро и 1 милиарда евро.

Страните, в които жителите са похарчили най-вече средства за алкохол в Европейски Съюз са: Германия - 23 милиарда евро, Англия - 22 милиарда евро и Франция - 21 млрд евро.

Най-малко средства за алкохол са похарчили жителите на Исландия - 280 млн. евро, Словения - 380 млн. евро и Люксембург - 470 млн. евро, регистрира Евростат.

Справка в уеб страницата на СЗО демонстрира, че за въпросния интервал приблизително в Европейски Съюз са се падали по 10 литра съсредоточен алкохол на глава от популацията.

Най-висок дял на използвани концентрати е регистриран в Естония - по 15 литра на човек, а най-нисък в Швеция - по 7 литра на човек годишно.

За страните от района индикаторите са следните: България - 12 литра на човек, Румъния - 10 литра, Сърбия и Македония - по 9 литра, Гърция - 7 литра и Турция - 2 литра съсредоточен алкохол на глава от популацията.

Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР