Българският писател акад. Антон Дончев е починал на 92-годишна възраст

...
Българският писател акад. Антон Дончев е починал на 92-годишна възраст
Коментари Харесай

Почина авторът на Време разделно Антон Дончев

Българският публицист акад. Антон Дончев е умрял на 92-годишна възраст в четвъртък, заяви бТВ. По информация на малкия екран това се е случило в реанимацията на ВМА, където е бил лекуван от сърдечна болест.

Депутатите в 48-ото Народно заседание уважиха паметта му с минута безмълвие.

Авторът е роден в Бургас и приключва право в Софийския университет " Св. Климент Охридски " през 1953 година, като след това отхвърля да бъде арбитър във Велико Търново и взема решение да стане публицист.

Първият му независим разказ " Сказание за времето на Самуила, за Самуил и брата му Арон, за синовете им Радомир и Владислав, за селяка Житан и старейшината Горазд Мъдрия, и за доста други хора, живели преди нас ", е оповестен през 1961 година

Той е най-известен с втория си разказ - " Време разделно ", оповестен през 1964 година Книгата е преведена на редица непознати езици и получава номинация в Съединени американски щати от фондацията " Джейн и Ървинг Стоун " за най-хубав исторически разказ.

През 1987 година режисьорът Людмил Стайков прави екранизация на романа, която през 2015 година е определена за най-любим филм на българските фенове в предаването на Българска национална телевизия " Лачените обувки на българското кино ".
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР