Българският отбор за Мача на надеждата, организиран от фондация Стилиян

...
Българският отбор за Мача на надеждата, организиран от фондация Стилиян
Коментари Харесай

Българският отбор за Мача на надеждата вече е напълно ясен

Българският тим за " Мача на вярата ", проведен от фондация " Стилиян Петров " на 6 септември, към този момент е изцяло окомплектован, откакто се укрепи във всички линии - отбрана, халфова линия и нахлуване с имената на Александър Тунчев, Христо Янев и Велизар Димитров. Те ще се включат в събитието, чиято идея е набирането на средства за възстановяване на изискванията за лекуване на онкологични болести в България.

Александър Тунчев е роден на 10 юли 1981 година в Пазарджик. Започва кариерата си в Хебър, като за малко е в Искър София и Беласица Петрич. През 2002 година към този момент е в Локомотив Пловдив, като печели купата и суперкупата на България през 2004 година и е бронзов медалист през 2005 година Следва ЦСКА, като с " алените " е първенец за 2005 и 2008 година, печели купата и суперкупата през 2006 година Трансфериран е в британския Лестър, като му оказва помощ да се върне в Чемпиъншип. За малко е преотстъпен на Кристъл Палас поради възобновяване от травма в коляното. Шест месеца е в полския Заглебие Люблин. Прибира се в Локомотив Пд, един сезон е отново в ЦСКА и завършва кариерата си през 2017-а още веднъж при пловдивчани.

В националния тим Тунчев има 26 мача и 1 гол.

Още през лятото на 2016 година към този момент е в треньорския щаб на Локомотив при Илиан Илиев. Запазва поста си при Едуард Ераносян и Бруно Акрапович. С Акрапович печели два пъти купата и веднъж суперкупата на България. На 11 ноември 2020 година към този момент е старши треньор, откакто Акрапович напуща. в края на сезона извежда Локомотив до историческото второ място в класирането. В момента е ментор на Арда Кърджали.

Христо Янев е роден на 4 май 1979 година в Казанлък. Юноша на Розова котловина, само че дебютира при мъжете с екипа на Олимпик Тетевен, който се мести в Стара Загора и става Берое. През лятото на 2000 година към този момент е в ЦСКА. С " алените " е първенец за 2003 и 2005 година През лятото на 2006 година е продаден за 350 000 евро на френския Гренобъл и му оказва помощ да се върне в елита. През 2009 година се връща като свободен сътрудник в Литекс Ловеч. През 2010 и 2011 година е първенец с ловчанлии и притежател на суперкупата през 2010 година Връща се за малко в ЦСКА, след което отива в гръцкия Панатоликос. Последният му клуб е столичният Славия.

За националния тим Христо Янев има 11 мача, в които е вкарал 3 гола.

Треньорската му кариера стартира в пернишкия Миньор. След това поема ЦСКА и от трета дивизия извежда " алените " до купата на България през 2016 година След това е скаут и краткотраен ментор при " армейците ". Връща се в Миньор. За последно работи в Пирин Благоевград, като го избави от изпадане през предишния сезон от съвсем невъзможна обстановка.

Велизар Димитров е роден на 13 април 1979 година в Перник. Юноша на локалния Миньор, само че дебютира при мъжете в Локомотив София. След това се връща в Перник, като е преотстъпен за малко в първенеца Литекс, където записва два мача против Гленторан от Северна Ирландия в квалификациите на Шампионската лига и още веднъж се прибира в Миньор. Следват престои в Локомотив Сф и Марек Дупница, като с него дупничани влизат в елита. През 2002 година подписва с ЦСКА. За 7 сезона с " алените " е троент първенец на България (2003, 2005 и 2008 г.), притежател е на купата (2006 г.) и суперкупата (2006 г.). На 29-годишна възраст е трансфериран в украинския Металург Донецк. Там играе 6 сезона и два пъти извежда отбора до край за купата.

След края на кариерата е селекционер на Металург Донецк до юни 2015 година, когато клубът е разформирован. След това е основен скаут на ЦСКА, а от 8 януари 2021 година до 16 септември 2022 година е изпълнителен шеф на Миньор Перник.

Така с Велизар Димитров, Христо Янев и Александър Тунчев съставът на българския тим е към този момент изцяло прочут. Те се причислиха към Христо Стоичков, Димитър Бербатов, Наско Сираков, Мартин Петров, Мариян Христов, Георги Пеев, Милен Петков, Христо Йовов, Валери Божинов, Илия Груев, Радостин Кишишев, Красимир Балъков, Илиан Илиев, Здравко Здравков, Илиян Стоянов, Димитър Иванков, Росен Кирилов, Михаил Александров, Йордан Петков, Даниел Боримиров и Владимир Манчев.



Намерете Българска национална телевизия в обществените мрежи:,,,
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР