Българският гражданин разбира електронното здравеопазване погрешно – да не идва

...
Българският гражданин разбира електронното здравеопазване погрешно – да не идва
Коментари Харесай

Д-р Спасов за електронните рецепти: За хаоса са виновни всички участници в системата

Българският жител схваща електронното опазване на здравето неправилно – да не идва до кабинета на лекаря, а да звъни и подрежда на лекаря по телефона. Това мнение изрази пред БНР общопрактикуващият доктор и педиатър доктор Мирослав Спасов.

" За целия този безпорядък сме отговорни безусловно всички участници в системата ", акцентира той по отношение на зародилото напрежение към електронните предписания за антибиотици и медикаменти за диабет. Според него с въвеждането на електронните предписания страната е посочила мускули, като по този начин са излезли нескрито всички съпътстващи проблеми. 

Д-р Спасов подлага на критика лекарското съсловие за това, че доста от сътрудниците му  не са си конфигурирали приложението  за електронно изписване на предписания и даде образци с препращане от експерти към персонални лекари за изписване на рецепта поради липса на програмен продукт.

" Общопрактикуващият доктор не е ваша секретарка , с цел да ви издава рецептите, които вие сте назначили. "

Липсата на надзор и съответно въвеждане на информация в системата за лекарствените наличия СЕСПА  толерира черния пазар на лекарства, за който всички знаем и си затваряме очите , разяснява доктор Спасов в предаването " Преди всички ".

" Спешните отделения са за незабавни случаи, не са за ревизиране на сополи , бронхити - от една седмица, и за отбягване на кабинета на персоналния доктор, тъй като не му се чака, или за отбягване на звената за неотложна помощ, където се доплаща за оказаната здравна услуга. Нека не бъркаме незабавна, неотложна помощ и работното време на общопрактикуващия доктор ", моли още персоналният доктор.

По думите му  в България се изписват повече генерични лекарства, в сравнение с истински.  
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР