Българският фонд Vitosha Venture Partners обяви последната вълна от инвестиции

...
Българският фонд Vitosha Venture Partners обяви последната вълна от инвестиции
Коментари Харесай

Фондът Vitosha Venture инвестира нови 1.6 млн. евро в осем стартъпа

Българският фонд Vitosha Venture Partners разгласи последната вълна от вложения за 2021 година В нея влизат осем нови компании от разнообразни браншове и промишлености, които ще получат финансиране на обща стойност 1.6 млн. евро. Това е третият за годината рунд покупко-продажби на фонд мениджъра, който ръководи съвсем 26 млн. евро най-вече обществен запас от Фонда на фондовете.

По-рано през годината Vitosha Venture поддържа български стартъпи с още 4.7 млн. евро, които влага в 17 компании в друг етап на развиване. Третата вълна от вложения обгръща най-вече компании в начална фаза на развиване, разработващи цифрови платформи. Управляващият сътрудник Макс Гурвиц разяснява пред " Капитал ", че водещ претекст фондът да избере тези компании е богатият бизнес бекграунд на екипите зад тях и има вяра, че плановете ще бъдат сполучливи.
Акцент върху цифровите решения
Първата инвестиция е настояща поради енергийната рецесия в страната - в цифровата платформа Elca.bg (през сдружението " Елка.Бг " ), която получава 200 хиляди евро. Тя разрешава на битови и промишлени консуматори да съпоставят предложения за електрическа енергия на пазара и да изберат най-изгодния снабдител на ток. Екипът зад Elca се състои от хора от бранша, измежду които някогашният изпълнителен шеф на ЧЕЗ България Кремена Стоянова. По думите на Гурвиц Elca ще повлияе позитивно на енергийния пазар и промишлеността в страната, а средствата ще бъдат употребявани за стартирането на пазара на първата версия на услугата.

Втората инвестиция, за 200 хиляди евро, е в Dexycon (през сдружението " Дексикон " ), която построява платформа за евтина разработка на мобилни приложения. Компанията дава към този момент подготвени шаблони, които елементарно и бързо да бъдат модифицирани съгласно потребностите и желанията на клиента. От Vitosha Venture вземат решение да влагат в компанията поради богатия опит на екипа в IT промишлеността. Инвестицията ще бъде употребена за доизграждане на приложението и стартирането му на пазара.
Реклама
Optoexpert (през сдружението " Опто смарт сълюшънс " ) е идната цифрова платформа, получила 120 хиляди евро инвестиция. Компанията създава мобилно приложение в помощ на офталмолози, като дава опция за осъществяване на очни прегледи и съвещания посредством телефона. Това евентуално не е първата апликация по рода си, споделя Гурвиц, само че сътрудниците се стопират на нея, тъй като виждат вяра тя да промени промишлеността в страната и по света. Първата версия на приложението към този момент е реалност, а инвестицията ще се употребява за рационализиране на продукта.

Четвъртата компания, получила финансиране, е " Агровар ", която с получените средства от 200 хиляди евро ще сътвори платформа за електронна търговия в помощ на агрокомпании. Чрез изкуствен интелект и селскостопанска експертиза тя ще дава и цифрови решения за регенеративно земеделие, т.е. произвеждане посредством възобновяване на почвата. Фонд мениджърът взема решение да влага в нея, с цел да запълни пазарната ниша на онлайн търговци на агробио артикули. Компанията ще употребява финансовата помощ и за изследване на пазара, бизнес развиване и разпространение на продукта на локално равнище.
To be developed
Петата инвестиция е във физически артикул и е една от най-нетрадиционните от този рунд. Noviotic (чрез " Новиотик " ) получава най-богато финансиране, от над 500 хиляди евро, и създава пробиотици и хранителни добавки, само че тя наподобява още в начална фаза - уеб сайтът ѝ да вземем за пример не е приключен и не дава информация за компанията.

" Търсенето на пробиотични артикули на международните пазари е толкоз мощно, че съгласно нас хранителната промишленост в България дружно с софтуерната е един от вертикалите с максимален капацитет ", споделя Гурвиц. Финансирането е за основаване на лаборатория и увеличение на индустриалния потенциал на компанията.
Реклама
MyVi.io (чрез сдружението " Инфо смарт " ) е шестата платформа, получила финансиране на стойност 100 хиляди евро. Апликацията разрешава нов метод към разпространяването на наличие в интернет, което е и главният претекст фонд мениджърът да я поддържа. Тя оказва помощ на специалисти и инфлуенсъри да продават наличие на своята публика и да си обезпечат спомагателни доходи. Компанията към момента няма подготвен артикул, а финансирането ще й разреши да построи първия си първообраз.

Платформата за онлайн или физически съвещания с медицински експерт Softmedline (чрез сдружението " Софтмедлайн " ) е седмата компания, получила 90 хиляди евро. Подобно на предходната, тя показва нов метод за маркетиране на услуги, който е чужд за българския пазар, споделя Гурвиц. Идеята е тя да стане място за продан на информация и положителни практики. Получените средства ще бъдат употребявани за нейното довеждане докрай.

Продуцентската компания Black Sea Film (чрез " Блек сий филм " ) е последната, осма инвестиция, със 140 хиляди евро. Основана от актрисата Деси Тенекеджиева, фокусът на продуцентската къща е върху нискобюджетна продукция на филми, които въпреки всичко генерират доходи. Vitosha Venture влагат в компанията поради богатия медиен опит на екипа и концепциите за изпробване със наличие. Финансирането ще послужи на Black Sea да осъществя и популяризира продукцията си.

До края на 2023 година екипът на Vitosha Venture Partners ще поддържа още над 70 компании в ранен стадий на развиване. Макс Гурвиц разяснява пред " Капитал ", че през януари стартира нова акселераторска стратегия, в която дребни и междинни предприятия могат да получат финансиране от 15 хиляди до 50 хиляди евро. В новия " випуск " на програмата ще вземат участие шест компании.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Строителство и парцели 2 Градове 3 Коронавирус 1 Коронавирус 2 Градове 3 Строителство и парцели 1 Строителство и парцели 2 Коронавирус Реклама Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Тема Технологии
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР