Българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев и колегата му Луис

...
Българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев и колегата му Луис
Коментари Харесай

Емил Радев: Борбата с прането на пари изисква създаването на нов орган за надзор и координация в ЕС

Българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев и сътрудника му Луис Гарикано показаха своя взаимен проектодоклад за основаването на нов орган на Европейски Съюз за битка с изпирането на пари и финансирането на тероризма (AMLA).

Двамата докладчици срещнаха членовете на комисиите по стопански въпроси и по цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи в Европейския парламент с предлагането си за 199 промени по законодателната самодейност на Европейска комисия.

„ Целта е на общоевропейско равнище да бъде основана интегрирана система за контрол. В нейната основа ще бъде нов европейски орган, който в тясна съгласуваност и съдействие с надзорните органи и със звената за финансово разузнаване в Европейски Съюз дейно да открива подозрителни действия или преводи ”, изясни Емил Радев. По думите му, с цел да бъде работеща, новата конструкция би трябвало да има мощни пълномощия, само че и да разполага с задоволително средства и административен потенциал. „ Само по този начин ще може ефикасно да извършва своите функционалности и да способства за превъзмогването на съществуващите дефекти в правната рамка за битката с изпирането на пари и финансирането на тероризма в Европейски Съюз ”, счита българският евродепутат.

Емил Радев обърна особено внимание на механизма за продан на информация, тъй че да бъде реализирана вярна оценка на риска от изпиране на пари. „ Тази оценка би трябвало да е основана на хармонизирани методологии и критерии за категоризиране на присъщия и остатъчния риск, с цел да се подсигурява, че единствено най-рисковите задължени субекти ще подлежат на директен контрол на европейско ниво ”, посочи евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП. Като акцентира нуждата способените органи да получават навременна и съответна, само че и съпоставима информация, той уточни, че се предлага създаването на мостри и общи формати за докладване на евентуални и действителни основни нарушавания.

„ За да се усъвършенства съдействието с националните звена за финансово разузнаване, предвиждаме обвързване всяка държава-членка да има един или повече чиновници в новия орган ”, регистрира още Емил Радев. Според него механизмът за съгласуваност и поддръжка на звената за финансово разузнаване е ключът за постигането на по-добри резултати при откриването на противозаконни финансови потоци от трансграничен темперамент и обезпечаването на подобаващ продан на информация с правоприлагащите органи. Предвижда се в екипите за взаимни разбори да могат да вземат участие и Европол, и Евроджъст.

Емил Радев добави, че се предлага и методология за установяване на типа и размера на административните наказания според от тежестта и продължителността на нарушаването, изгодите, извлечени от него и други „ Рационализирахме и подобрихме процеса на правна отбрана посредством основаването на същински орган за административен надзор – тъй наречените Административен ръб за обжалване. Информацията за решенията по отношение на налагане на наказания или санкции ще се разгласява единствено откакто определеният длъжен индивид е изчерпал процедурите за административен и правосъден надзор ”, изясни Емил Радев.

Другият докладчик по досието – испанският евродепутат Луис Гарикано, подчертава върху напъните да се разшири приложното поле на AMLA посредством филтри за оценка на риска и в региона на криптоактивите. Той означи, че изборът на седалище на новия европейски орган също има значимо значение за развиването на ефикасна конструкция, като за това е належащо място с висококвалифициран личен състав и добра информационна мрежа.

В рамките на полемиката евродепутатите оцениха високо задълбочената работа по проектодоклада и това, че с него се надграждат законодателните оферти на Европейската комисия, тъй че надзорният орган да реализира действителни резултати и да отговори на новите провокации в битката с изпирането на пари и финансирането на тероризма в Европейски Съюз.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР