Българските полярни експедиции са сред най-значимите постижения на нашата научна

...
Българските полярни експедиции са сред най-значимите постижения на нашата научна
Коментари Харесай

Президентът връчи трибагреника на българските полярници

Българските полярни експедиции са измежду най-значимите достижения на нашата научна общественост през последните десетилетия, съобщи президентът Румен Радев, който на гала в Гербовата зала на „ Дондуков “ 2 връчи националния байрак на участниците в 31-ата Българска антарктическа експедиция .

В приветствието си към откривателите, президентът акцентира, че р азгадаването на тайните на Белия континент има принос освен към битката с климатичните промени , само че в изискванията на остро геополитическо опълчване Антарктида е и образец за дългогодишно ползотворно и безкористно партньорство на учени от разнообразни народи, пример за мирното бъдеще на нашата планета.

„ Фактът, че България е една от единствено 29-те страни, получили и отстояли правото да вземат участие във вземането на решенията за ръководство на Антарктида, носи национална горделивост и е стабилен интернационален капитал “, добави Румен Радев.

 Радев и Пимпирев Президентство

Държавният глава означи че с осъществяването на Националната стратегия за полярни проучвания нарастват освен научните упоритости, само че и опциите на нашите полярници. Тази година за първи път български боен научноизследователски транспортен съд ще напусне Черно море и ще реализира корабоплаване до Антарктида .

" Плаването на кораба „ Св. Св. Кирил и Методий “ е знаково за морската ни история. „ Този факт освен още един път ни утвърждава като морска страна, само че е значима крачка към по-голяма автономия на нашите полярници и доста по-категорично ще нарежда България на Белия континент “, уточни Румен Радев и изрази признателност към Министерството на защитата и Българските военноморски сили.

На церемонията участваха посланиците на Испания, Бразилия, Аржентина, Турция и Португалия, на които президентът изрази признателност за дейното съдействие сред учените от техните страни и българските откриватели в границите на полярните експедиции.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР