Българските пилоти на F-16 ще летят с израелски шлемове. Високотехнологичните

...
Българските пилоти на F-16 ще летят с израелски шлемове. Високотехнологичните
Коментари Харесай

Българските пилоти ще летят с високотехнологични шлемове в новите F-16


Българските водачи на F-16 ще летят с израелски шлемове. Високотехнологичните системи се създават град Кармиел, осведоми bTV.

Информационното предимство е основно в актуалната авиация и системите в кабината на изтребителя еволюират. Така вместо водачът да събира информация от уредите в кабината, получава параметрите на полета и може да ръководи въоръжението на самолета напряко от шлема си.

Той е оборудван с камера, която прожектира облика, който вижда водачът.

„ Трябва да се пресмята къде гледа водачът от самото начало, тъй като би трябвало да се насочват оръжията там, където гледа. Всичко, което водачът вижда, се съхранява в самолета и след това може да служи за анализ на задачата “, обясни Ярон Кранц, старши шеф „ Бизнес развиване “ в „ Елбит системс “.

Шлемът се създава по размер за водача, като компютърът е в задната част на каската. Тежи към 2 кг, само че при оптимално претоварване може да доближи до 20.

Системата разрешава посредством датчици, инсталирани отвън самолета, водачът да вижда безусловно през обшивката на кабината.

Над 6 хиляди системи летят през днешния ден по света, като 9 от всеки 10 се създават в Кармиел.

Българските F-16, които ще получим от Съединените щати, са интегрирани за потребление на такива шлемове.

При изтребителите пето потомство F-35, които даже нямат челен екран на челното стъкло, шлемът е най- сериозната част от авиониката и водачът даже не може да излети за задача без него.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР