Български предприятия, засегнати от Covid, ще могат да разчитат на

...
Български предприятия, засегнати от Covid, ще могат да разчитат на
Коментари Харесай

ЕИБ ще подкрепи български предприятия, засегнати от Covid


Български предприятия, наранени от Covid, ще могат да разчитат на заеми от Европейска инвестиционна банка и УниКредит Булбанк
(снимка: CC0 Public Domain)

Европейската капиталова банка (ЕИБ) и УниКредит Булбанк подписаха гаранционно съглашение за 60 млн. евро, което се чака да обезпечи нови заеми за близо 200 млн. евро в поддръжка на български предприятия, наранени от последствията от пандемията от Covid -19.

Програмата се реализира с поддръжката на Европейския гаранционен фонд и посредством нея УниКредит Булбанк ще подкрепи, предприятия със междинна капитализация и огромни корпорации, като отпуска преференциални заеми за финансиране на оборотния капитал, потребността от спомагателна ликвидност или настоящи и нови вложения, както и проекти за разширение.
още по тематиката
Финансовите средства ще бъдат предоставяни на предприятия в цяла България, чиито области на активност подхождат на задачата и задачите на Европейска инвестиционна банка, измежду които са, околната среда и поддръжката за дребни и междинни предприятия.

„ МСП са гръбнакът на нашата стопанска система. Ето за какво, обезпечаваната поддръжка посредством преференциално и гъвкаво финансиране по време на пандемията от Ковид-19 е от решаващо значение за и стимулиране на икономическия напредък и благополучие ”, съобщи Лиляна Павлова, вицепрезидент на Европейска инвестиционна банка.

Досега Групата на Европейска инвестиционна банка е одобрила 10 интервенции по линия на Европейския гаранционен фонд, които се чака да привлекат над 1,1 милиарда евро вложения в българската стопанска система, посочи Павлова.

„ Според нашите специалисти, стопанската система на страната се възвръща и прогнозите са България да завърши 2021 година с над 4 % растеж на Брутният вътрешен продукт. Като банка, ние ще създадем всичко допустимо, с цел да допринесем за възобновяване и да сме част от решението ”, сподели Цветанка Минчева, ръководител на УС и Главен изпълнителен шеф на УниКредит Булбанк.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР