Български народни приказки от Македония е магична книга. Тя разказва

...
Български народни приказки от Македония е магична книга. Тя разказва
Коментари Харесай

Фолклор, легенди и история се разгръщат от Македония

" Български национални приказки от Македония " е магична книга . Тя споделя за загадка кутийка. Малцина знаят за нея, кой я е основал и по какъв начин да бъде разгадана. Простичка е кутийката, няма декорация, няма и багри по нея. От някой дърводелски чирак е съединена. Пък е толкоз мъничка, напръстник едвам събира... но какво единствено се крие в нея!

В нея се таи самата душа българска. Душата, която към момента съхранява остаряла и мъчителна празнота в себе си, която непрекъснато искаш да запълниш. Тази празнота може да е парче земя - мястото, което са отделили от теб и което може би в никакъв случай няма да бъде отново твое. Ала празнината е и блян по изгубената нематериалност, по духа, обитавал парчето земя. .. и тази книга ще ти помогне да възстановиш парченце от изгубеното . Ще те преведе през легенди, истини и фантазии, с цел да опознаеш една позабравена България. Ще полетиш в синевата над Прилеп със Силян Щърка. Ще помързелуваш с Ръжде, най-прочутия безделник, край останките на Дойран. Недалеч от Велес Дяволът ще опита да те излъже, не му вярвай! В Струмица поплачи зарад последната борба на Самуил. Сетне викни името на хубавицата Тентелина в горите близо до Охрид... и внимавай да не те изпие с Охридското езеро бабиното петле! Всичко това е в македонската земя, дала на толкоз наши митове живот.

" Български национални приказки от Македония " е книга, която не разделя, а събира - събира националност, фолклор, история, сплотява ги в приказно богатство, което не разрушава, а съхранява, което не ни разсейва, а ни оказва помощ да си спомним, а също и да се гордеем. Освен това наличието добавя появилия се през 2017 година алманах, озаглавен " Български национални приказки ". Както предното, по този начин и новото издание са дело на българския публицист и преводач Слави Ганев.

Книгата е заключителен план на издателство " Deja Book ", което редакторите Благой Д. Иванов и Христо Блажев основават взаимно преди съвсем пет години.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР