Българската страна изрази желание за преразглеждане на договора, а от

...
Българската страна изрази желание за преразглеждане на договора, а от
Коментари Харесай

Боташ не иска прекратяване на споразумението с Булгаргаз

Българската страна изрази предпочитание за преразглеждане на контракта, а от турска бе изразено схващане и подготвеност за продължение на съдействието. Това гласи прессъобщението на Министерството на енергетиката след среща на министъра Владимир Малинов с турския му колега Алпарслан Байрактар в Истанбул.
Визитата на Малинов е по негова самодейност, откакто на 19 април Народното събрание му разпореди да предприеме нужните дейности за предоговаряне на Споразумението сред " Булгаргаз " ЕАД и турската енергийна компания " Боташ ". 
Въпросното съглашение беше подписано сред " Булгаргаз " и " Боташ " при започване на 2023 година при дейното присъединяване на тогавашното служебно държавно управление на президента Румен Радев. С него България получава достъп до турските терминали за полутечен газ, с което се подсигурява енергийната сигурност на страната, обясняваха тогава президентът и неговият кабинет. Условията на държания в загадка контракт провокираха паника измежду политическите сили и беше основана специфична анкетна комисия, която да го изследва. На 19 април нейният отчет беше разискван в пленарната зала и последва решението да се търси преразглеждане на контракта. Докладът на комисията беше пратен както на националната, по този начин и на европейската прокуратура.
Договорът е с дълготрайност от цели 13 години. Според неговите условия " Булгаргаз " би трябвало да заплаща ежедневно на турската страна близо половин милион $ такса за достъпа до нейната инфраструктура, където може да се разтоварва и регазифицира до 1.840 милиарда куб. м. полутечен природен газ за България. Дължим тази закрепена такса, която е двукратно по-висока от цената за потенциал в различни терминали, без значение дали употребяваме резервирания от нас потенциал в турските терминали или не. Всъщност, съгласно обясненията на депутатите от комисията ние не можем да го употребяваме при никакви условия – турските терминали одобряват до 14 танкера с 1.3 милиарда куб. м. полутечен газ за България, което е половин милиард по-малко от резервирания потенциал.
Освен това, посредством контракта " Боташ " получава достъп до българската газопреносна мрежа, освен това за ниска такса. Това на процедура разрешава на турската страна да стане снабдител на нашия пазар при извънредно удобни условия и да бъде съперник на " Булгаргаз ". Също по този начин, турската компания може да разпореди да се пренасочат танкерите с газ за България към други терминали, като " Булгаргаз " би трябвало да поеме спомагателните разноски.
След срещата на Малинов с Байрактар беше обявено още, че те са упълномощили " на мениджмънта на двете компании да стартират дейна работа във връзка със съглашението сред " Булгаргаз " и " Боташ ".
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР