Българската стопанска камара (БСК) се обявява против философията на проекта

...
Българската стопанска камара (БСК) се обявява против философията на проекта
Коментари Харесай

БСК е против философията на Закон за хората с увреждания

Българската стопанска камара (БСК) се афишира срещу философията на плана на Закона за хората с увреждания.

" Темата за интеграцията на хората с увреждания е извънредно сензитивна и отношението към нея значително е лакмус за зрелостта на едно общество. За голямо страдание, проблемите в тази, а и редица други области през последните няколко десетилетия, се натрупват и решаването им става все по-трудно и комплицирано. Решаването на такива проблеми изисква аргументирани, поредни и мултидисциплинарни ограничения , които да са ориентирани към устойчиви резултати и осезаемото им чувство от хората, които изпиват усложнения ", пишат специалистите от БСК в своето мнение.

 Законът за хората с увреждания подготвен в понеделник Обновена
Законът за хората с увреждания подготвен в понеделник

МТСП обобщава всички мнения от срещите

Според членовете на камарата определянето на квоти за наемане на хора с увреждания е метод, несъответен с националните условия и равнище на икономическо развиване . Този метод е мъчно осъществим на процедура в редица браншове на стопанската система, които са със характерни условия на труд, допълват специалистите.

Предлаганите в плана на ЗХУ отговорности за наемане лица с увреждания , обвързано с месечна финансова глоба в размер на 30% от минималната работна заплата, дължима за безграничен интервал от време, е изрично неприемлива мярка , безапелационни са от БСК.

В мнението се обръща внимание и на обстоятелството, че в изискванията на възходящ недостиг на работна мощ , работодателите възприемат хората с увреждания като евентуален трудов запас. В този смисъл бизнесът имал напълно позитивна настройка за включването им на пазара на труда.

 Манолова и майките желаят гаранции за работещ закон
Манолова и майките желаят гаранции за работещ закон

Здравното министерство не работи по стандартите на СЗО, твърдят майките

" Държавата не следва да се пробва да трансферира свои отговорности, посредством които на процедура осъществя политика на обществено подкрепяне , доколкото сходно обвързване съществува точно за нея. Практиката демонстрира, че несъразмерната отбрана и рестриктивна уредба, касаеща трудовите връзки на лица с понижена продуктивност, всъщност работи възпиращо за работодателите да ги наемат, както и до укриване на тази информация от самите лица с увреждане при кандидатстване на работа ", поясняват още специалистите.

БСК изрично упорства за преосмисляне и на концепцията за профилиран фонд " Заетост на хора с увреждания " , защото се планува главен източник на средства да бъдат вноски от работодателите, а фондът да се ръководи без тяхно присъединяване - в Управителния съвет на фонда няма нито представители на работодателите, нито на хората с увреждания.

" Обръщаме внимание още един път, че прехвърлянето на проблеми от една група в обществото върху друга група не ги взема решение , а единствено опълчва тези групи посред им ", написа още в мнението на БСК.

 Напредък за закона за хора с увреждания?
Напредък за закона за хора с увреждания?

Надежда за консенсус сред майките, омбудсмана и общественото министерство
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР