Българската общност в Молдова поддържа жива връзката с историческата си

...
Българската общност в Молдова поддържа жива връзката с историческата си
Коментари Харесай

Радев: Бесарабските българи са носители на най-чистата и силна представа за любов към родината

Българската общественост в Молдова поддържа жива връзката с историческата си Родина - в продължение на два века тя отстоява своята национална, етническа, езикова, културна еднаквост, макар тестванията. Това съобщи президентът Румен Радев по време на празничното отбелязване по случай Деня на бесарабските българи в Тараклия. В церемонията в града с изключение на българския държавен глава взе участие и президентът на Молдова Мая Санду.

„ Вие сте носители на най-чистата, сантиментална и мощна визия за обич към българското “ – с тези думи президентът Радев се обърна към събралите се на тържеството, което се състоя в Тараклийския държавен университет „ Григорий Цамблак “. Държавният глава означи, че с положените старания представителите на българската общественост са показали силата на българския дух и родолюбие, с което и способстват за етническото и културно разнообразие в Молдова.

„ Самото наличие на президента на Молдова на празника през днешния ден е израз на поддръжка, почитание и схващане за значимата роля на българската общественост в публичното развиване на страната “, съобщи Румен Радев. „ България поддържа мощно пътя на Молдова към Европейски Съюз и колкото по-бързо страната стане част от съюза, ние всички ще бъдем дружно в огромното европейско семейство и ще имаме още по-големи благоприятни условия за доближаване и съдействие “, уточни Румен Радев.

„ За да може нашата общественост да упражнява своите права, е извънредно значимо Тараклийският район да се резервира като независима административно-териториална единица “, съобщи Румен Радев. Пред публицисти той уточни, че при диалозите си с Мая Санду и с представителите на институциите в Кишинев е срещнал схващане, че това очакване ще бъде регистрирано при идната административно-териториална промяна.

Президентът акцентира ролята на Тараклийския държавен университет като средище за проучване на българския език, литература, история и обичаи. „ Дълг на българската страна и на общността в Молдова е освен да оказваме финансова поддръжка на този университет, само че и да работим интензивно за неговото развиване като перспективно и значимо за съвремието висше образователно заведение “, съобщи Румен Радев.

Поради редица исторически, обществено-политически и тежки демографски аргументи образователното заведение изпитва компликации. По думите на президента, България и Молдова би трябвало да обсъдят уговорката си за явен възстановителен метод, обвързван с финансирането и независимия юридически статут на университета, за което е била изразена поддръжка на най-високо политическо равнище.

Освен за финансовото стабилизиране на университета, Румен Радев уточни, че са нужни старания и образователното заведение да предлага нови и атрактивни специалности, тъй че младежите, които го приключват, да намират професионална реализация в Молдова и да са потребни за обществено-икономическото развиване на страната.

След концерта в Тараклийския университет, президентите Румен Радев и Мая Санду участваха в среща, отдадена на активността и вероятностите пред Тараклийския университет, след което българският държавен глава беседва с представителите на локалните управляващи, които го срещнаха с проблемите на българската общественост. В Тараклия президентът участва и на разкриване на пресклуб на Българската телеграфна организация.

Българският държавен глава Румен Радев е в Молдова по покана на молдовския президент Мая Санду. Визитата се организира в подтекста на 30-годишнината от определяне на дипломатически връзки сред България и Молдова, което двете страни означават тази година.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР