Българската наука е на високо ниво и има какво да

...
Българската наука е на високо ниво и има какво да
Коментари Харесай

Подготвя се българска платформа за среща на науката с бизнеса



Българската просвета е на високо равнище и има какво да предложи както на националните, по този начин и на задграничните вложители. Въпросът е по-скоро в съществуването на построена иновационна система на наша територия . Това мнение изрази в изявление за БНР проф. доктор Владя Борисова, шеф на Института по интелектуална благосъстоятелност и софтуерен трансфер към Уиверситета за национално и международно стопанство.
Имаме построени функционални звена, които на обособен стадий дават отговор за построяването на връзката сред науката и бизнеса, посочи тя.

Във всяка иновационно развита страна съществени мотори на иновационния напредък са научните проучвания и патентната интензивност за основани изобретения , акцентира проф. Владя Борисова.

„ Погледнато по този начин, е извънредно значимо какъв е размерът на държавната дотация, която се влага в университетите и изследователските институти на Българска академия на науките . Сравнено с останалите страни той е под 1% все още . “

 Снимка: ЕПА/БГНЕС

Основно звено за връзката сред академия и бизнес са офисите за трансфер на технологии , уточни Владя Борисова в предаването „ Преди всички “.

„ Офисите за трансфер на технологии са звената, които превеждат научното проучване от езика на науката на езика на стопанската система. “

Това, което липсва и затруднява бизнеса, е по какъв начин да разбере какво основават научно-изследователските резултати, добави тя. По думите й „ пътят до достигането до тази информация е една от изчезналите брънки в иновационната екосистема “.

Затова се възнамерява основаването на платформа, която ще срещне научните разработки с бизнеса , тъй че да се осъществя софтуерен трансфер, заяви проф. доктор Владя Борисова.

Нямаме задоволително готови фрагменти в региона на интелектуалната благосъстоятелност , означи още Борисова по отношение на извършено взаимно проучване с Патентното ведомство и Световната организация за интелектуална благосъстоятелност.

Процедурите по патентоване не са по никакъв начин евтини , по тази причина са нужни средства, с които да разполагат университетите и институтите на Българска академия на науките за техните фондове за интелектуална благосъстоятелност, изясни проф. Борисова.

Цялото изявление слушайте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР