Българската икономика изсветлява все повече. За миналата година индексът Икономика

...
Българската икономика изсветлява все повече. За миналата година индексът Икономика
Коментари Харесай

Асоциацията на индустриалния капитал: Българската икономика изсветлява

Българската стопанска система изсветлява от ден на ден. За предходната година показателят " Икономика на ярко " бележи рекорден растеж, регистрират от Асоциацията на индустриалния капитал и Националния център " Икономика на ярко ".


Специфичният индикатор, който мери размера на стопанската система, спазваща разпоредбите и законите, е повишен през 2018 година с 4,5 пункта. През този интервал сивата стопанска система се свива непрестанно, като се изключи 2014 година, значителен е обаче темпът на този развой.
проф. Стефан Петранов-ръководител на екипа, основал Композитния показател " Икономика на ярко ": Тази година фактически следим един растеж, едно изсветляване, което не е следено до момента.
Ако тази посока се запази, след 4 години България ще доближи междинния индикатор за сива стопанска система в Европейския съюз. В резултат на дейностите на държавната администрация имаме блестящи резултати в събирането на Данък добавена стойност и акцизи, а приходите от налога върху дивидентите са се нараснали с над 130 милиона лв..
Васил Велев - ръководител на Управителния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал в България: Вероятно сивата стопанска система не е толкоз огромна, колкото си мислим, че е огромна. Но това от кое място идва? Това идва от най-масовия опит за пояснение, от най-масовите ѝ проявления, а те са точно заплатата в плик.
Като главен проблем беше посочен методът за установяване на минималната работна заплата, показаха от работодателската организация. Те оферират минималното заплащане да се дефинира по сектори. Сегашният механизъм тласка доста служащи и работодателите им в сивия бранш. Надежди за скорошно решение обаче няма, показаха от бизнес организацията.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР