Българската болногледачка спечели делото пред Берлинския областен съд. Съдът призна,

...
Българската болногледачка спечели делото пред Берлинския областен съд. Съдът призна,
Коментари Харесай

Българска болногледачка в Германия спечели дело за несправедливо заплащане

Българската болногледачка завоюва делото пред Берлинския регионален съд. Съдът призна, че записаните в трудовия ѝ контракт 30 работни часа седмично са нереалистични и ѝ призна минимално трудово заплащане за 21 часа всеки ден. Болногледачката пристигнала в Германия с посредниченството на организация, с цел да се грижи за 96-годишна жена. Агенцията популяризира услугите си с изречението " 24-часова грижа вкъщи " - и все пак в контракта на българката били вписани едвам 30 работни часа седмично.

В съответния случай грижите за 96-годишната жена били многообразни: персонална хигиена, помощ при хранене, домашен отговорности и обществено другарство. Болголедачката била задължена на живее в жилището на старата жена, където и да преспива.

В исковата ѝ молба се настояваше за трудово заплащане за няколко месеца, по 24 часа в денонощието. Болногледачката от България се аргументираше с изказванието, че започвала работа в шест сутринта и работела до късно вечерта, а през нощта също трябвало да бъде разполагаем.

В последна сметка съдът ѝ присъди минимално трудово заплащане за работно време от 21 часа в денонощието и постанови, че е обвързване на работодателя да следи за спазването на работното време. Това в тази ситуация не било сторено. Съдът акцентира, че възнаграждение се дължи и за часовете " разполагаем " през нощта, като уточни, че тя въпреки всичко " е имала опция да да не извършва отговорностите си за къс интервал с дълготрайност 3 часа в денонощието. " Тъкмо заради това присъденото трудово заплащане е за 21 часа в денонощието.

Присъдата може да бъде обжалвана пред Федералния съд.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР