Българската асоциация по информационни технологии (БАИТ) се противопостави категорично на

...
Българската асоциация по информационни технологии (БАИТ) се противопостави категорично на
Коментари Харесай

ИТ бизнесът категорично против намерението за връщане на регулацията СУПТО

Българската асоциация по осведомителни технологии (БАИТ) се опълчи изрично на желанието на страната да вкара регулация за софтуера за ръководство на продажбите в комерсиалните обекти (известен като СУПТО).

В позицията си членовете на БАИТ декларират, че изрично са срещу връщането на СУПТО режима, без значение дали е непринуден или наложителен. „ СУПТО режимът, заради своята същина, е неупотребим за огромна част от бизнеса, в това число голям брой правилни и новаторски компании и това съставлява дискриминация по отношение на тях “, се споделя в позицията. В организацията членуват 99 от най-големите български софтуерни и осведомителни компании, измежду които трите мобилни оператора, „ Ай Би Ем България “, „ ВиЕмУеър България “ и доста други.

Според тях СУПТО регулацията се основава на блян на администрацията да управлява непосредствено метода, по който действат бизнесите и метода, по който са построени ИТ системите, вместо единствено да се задават условията за информация. За страдание, СУПТО режимът е основан на неверни предпоставки, а не на съществени оценки на влияние върху бизнеса и ИТ средата. Степента на интервенция е в несъгласие и с практиката в останалите европейски страни. Това вреди на конкурентоспособността на българския бизнес и основава голословно високи бариери пред навлизането и оперирането на задгранични бизнеси в България.

Освен това във връзка с осведомителните технологии са употребявани за пример остаряващи софтуерни решения от незадоволително на брой софтуери. Това прави невероятно използването на тази регулация от необятен кръг български бизнеси, които са заложили на по-модерни и ефикасни решения. Съответно, въвеждането на данъчни облекчения за компаниите, които са използвали СУПТО в своята активност, ще подтиква остарели практики, които намаляват конкурентоспособността им. Намеса, надзор и ограничение на развиването на ИТ технологиите до степента, в която това се прави посредством СУПТО, може да нанесе дълготрайна щета върху развиването на ИТ в България.

Според изследване, направено от БАИТ, в което вземат участие българският бизнес и ИТ общността 94% (882 респондента) дефинират завръщането на СУПТО, под формата на непринуден режим, като недопустимо и упорстват за цялостното отпадане на всички текстове, свързани със СУПТО.

Както е известно в края на юли 2020 година Министерство на финансите разгласи, че условията за СУПТО ще бъдат анулирани с промени в Закона за Данък добавена стойност. Поради големите проблеми, които СУПТО регулацията създаваше, новината беше посрещната с облекчение от бизнеса и ИТ общността. По време на публичното разискване на измененията обаче, с коментар без създател и със заглавие „ От изразени отзиви в медийни изявления “ беше препоръчано връщане на СУПТО като непринуден режим. Коментарът е “приет ” от администрацията и става съображение за връщане на СУПТО режима.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР