Българската академия на науките публикува на сайта си двата доклада,

...
Българската академия на науките публикува на сайта си двата доклада,
Коментари Харесай

БАН публикува докладите си за АЕЦ "Белене"

Българската академия на науките разгласява на уеб страницата си двата отчета, в които се прави оценка за това дали е жизнерадостен планът за създаване на нуклеарна централа край Белене.

Това са Междинен отчет 1 и Междинен отчет 2 по подписания с " БЕХ " ЕАД контракт за правене на Национална тактика в региона на енергетиката (с фокус върху електроенергетиката). Досега наличието им бе известно на стеснен кръг хора и цитиранито им бе противоречиво, защото текстовете нямаха формален темперамент.

Сега това към този момент е допустимо, въпреки че не всичко е транспарантно. От Българска академия на науките оповестяват, че отчетите се разгласяват със единодушието на " Български Енергиен Холдинг " ЕАД, като е заличена информация, която съставлява поверителна и / или сензитивна информация за сдруженията от БЕХ група. Заличена е и поверителна и / или сензитивна информация, предоставена на изпълнителя от трети страни.

Междинен отчет 1: „ Изготвяне на Национална тактика в региона на енергетиката "

Междинен отчет 2: Анализ на опцията "Белене ” да бъде осъществена на пазарен принцип

По мотив смисъла от нови нуклеарни мощности в единия от отчет се споделя, че " от направените разбори и заключения по отношение на развиването на електроенергийните системи на България и тези в района следва, че при множеството сюжети, плануваният дефицит на електрическа енергия в района след 2030 година води до нужда от порядъка на 1500 MW конфигурирана базова мощ ". Общият извод от комплексният разбор на мощностите в страната и района демонстрира, нужда от нови базови мощности от порядъка на 2000 MW, които могат да бъдат и нуклеарни .

В другия отчет са разиграни разнообразни сюжети с десетки параметри за определяни при какво съответствие би бил витален един план АЕЦ " Белене ". Заключението е, че това е постижимо, единствено в случай че страната е вложител в плана при съответствие дълг/собствен капитал 80/20 (дългът ще бъде стихотворец под формата на междудържавен заем) и 100% присъединяване на страната в собствеността.

В тази връзка са приложени кредитните параметри на унгарския план АЕЦ " Пакш ", изграждан и кредитиран от Русия. В отчета се изяснява, че този вид щял да бъде най-изгоден, защото заемът не се отпуска от търговски банки. В този вид се показват 21 години за погасяване на заема с друг лихвен % по време на строителството и всеки от трите следващи 7-годишни интервала. Лихвените нива от ваиранта с " Пакш " в оповестения текст са прикрити, само че в разбора се показва, че " Белене " би била витален план при не повече от 3%-3.5%.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Проектът АЕЦ "Белене " (184)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР