Българската агенция за безопасност на храните /БАБХ/ потвърди огнище на

...
Българската агенция за безопасност на храните /БАБХ/ потвърди огнище на
Коментари Харесай

Потвърдено е огнище на птичи грип във ферма до село Брод

Българската организация за сигурност на храните /БАБХ/ удостовери огнище на Инфлуенца по птиците /грип/ в област Хасково. Вирусът е открит в животновъден обект за развъждане на кокошки носачки в землището на село Брод, община Димитровград, оповестиха от Агенцията.

Издадена е била заповед за оповестяване и ограничения за надзор на огнището на болестта. Предстои умъртвяване по човечен метод на заболелите и контактни птици в обектите и неутрализиране на труповете под формален контрол и по метод, недопускащ разпространяване на заболяването. В обекта се отглеждат към 4 хиляди кокошки.

Около засегнатия животновъден обект са били избрани 3-километрова защитна зона, в която попадат 2 села от община Димитровград и 10-километрова следена зона, в която попадат Димитровград, 9 села от община Димитровград и 3 от община Хасково.

Извършва се епизоотично изследване и следене на придвижванията на домашни и други птици, яйца, артикули и странични скотски артикули, добити от тях, фураж за птици, и на транспортните средства, свързани с софтуерния развой в обектите, допълват от БАБХ.

От там припомнят, че птичето месо и артикули, добити в обект, в който е открито огнище на Инфлуенца по птиците, не съставляват заплаха за човешкото здраве при съблюдаване на хигиеничните правила за обработка на храни в семейството.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР