България запазва единната си позиция спрямо. Това записаха участниците в

...
България запазва единната си позиция спрямо. Това записаха участниците в
Коментари Харесай

Бъдещата коалиция: България запазва единната си позиция спрямо Северна Македония

България резервира единната си позиция по отношение на. Това записаха участниците в подготовката на за сформиране на новата ръководеща коалиция в страната ни.  Отношенията с РСМ бяха оставени за края в дебата по външната политика на идващото държавно управление. В него участваха интензивно от Кирил Петков, Даниел Лорер и Асен Василев, от Българска социалистическа партия, от Има Такъв Народ Димитър Гърдев и от Демократична България Стефан Тафров.

В продължение на към 40 минути участниците прецизираха главните точки от двустранните ни връзки с РСМ. Още в самото начало на полемиката Вигенин прикани категорично да се подчертае, че " България резервира досегашната си политика и че се придържа към Рамковата позиция призната от Народното събрание през ноември 2019 година " От Политическа партия на няколко пъти се пробваха да не включват категорично в текста Рамковата позиция, само че в последна сметка в окончателния текст се резервира формулировката, че България резервира досегашната си позиция във връзка с РСМ.

изиска да се уточни с думите: Придържане към формулировки в декларацията на Народното събрание. На това репликира Кристиян Вигенин, който сподели, че декларацията е много пожелателна, до момента в който в Рамковата позиция детайлно са разказани доста от нещата. Там може да се разсъждава над последователността, само че действително ние нямаме друга позиция и към този миг, която е утвърдена през 2019г. Не бива от днешния панел да излезе, че вършим крачка, която ревизира тази позиция, тъй като това, в случай че въобще се случи може да го направи държавното управление когато се образува и от идващото Народно заседание. Ние сме в рамка и би трябвало да потвърдим с другите детайли, които изброяваме, акцентира Вигенин.

Според него би трябвало да се търси трайно и стабилно решение на противоречивите въпроси като причина за прогрес в процеса за присъединение на страната в Европейски Съюз. Това да става при поредно отстояване на националните ползи на България и без да се вършат взаимни отстъпки във връзка с историческата истина, учредена на документи и обстоятелства. Трябва да се поддържа необятното единодушие на българската политика към Република Северна Македония, в това число с препотвърждаване от бъдещото Народно заседание на главните детайли от Декларацията на 44-то Народно заседание. Да се придържаме към рамковата позиция на Република България по отношение на разширението на Европейски Съюз и процеса на стабилизиране и асоцииране, която много съществено разписа българската политика.

Асен Василев: Ако може да го създадем по този начин: да препотвърдим решението на Народно събрание.

Тук се намеси Кирил Петков с думите: Аз разбирам терзанията на Българска социалистическа партия. Ние не сменяме позицията. В тази декларация са описаните 5-те линии, които са доста значими за Рамковата ни позиция, само че да прибавим всички досегашни детайли. На това Вигенин отговори. Да, само че в случай че кажем всички досегашни детайли, само че от Рамковата позиция, а не от Декларацията. Това въпреки всичко удостоверява досегашната позиция, която сама по себе си е вярна от позиция на ползите на България.

Тук Кирил Петков се опита да се върне към декларацията с думите: Ние желаеме да влезем в рамката на българската позиция както е сега, само че рамкирана, без да е Рамковата, а Даниел Лорер добави: За да може да стартираме този разговор, за който към този момент говорихме, да подкараме комисиите.

изиска думата и категорично изиска " да покажем единството на позицията и надграждане ". " Фактически да се знае, че базата я имаме като консенсус в Народното събрание, в обществото. Нека да покажем, че това е основано върху едно консенсусно решение и имаме положителното предпочитание да продължим въз основата на него ", сподели още някогашният ръководител на Парламентарната комисия по външна политика и предложи да се впише - " опазване на единната позиция на България ", с цел да не става въпрос за оттегляне или манипулиране. 

В края на полемиката Кирил Петков сподели: първата дума опазване е доста мощна думичка като позиция и прибавяме надграждане в градивен дух. Аз мисля, че е тъкмо това. Защитаваме позицията сега и надграждаме в градивен дух. Перфектно.

Още от ПОЛИТИКА:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР