България вече е единствената страна в Европейския съюз, която не

...
България вече е единствената страна в Европейския съюз, която не
Коментари Харесай

Пандемията извади България от групата на най-високо развитите държави

България към този момент е единствената страна в Европейския съюз, която не принадлежи на групата на най-високо развитите страни в света. Основната причина за изпадането ни от тази група е неовладяната от няколко държавни управления смъртност в пандемията от COVID-19. Това демонстрира, показан през днешния ден от Програмата на Организация на обединените нации за развиване (ПРООН).

Индексът на човешкото развиване мери благосъстоянието на другите страни - 191 сега, по три основни индикатора - предстояща дълготрайност на живота, начетеност на популацията и брутен народен артикул. Последният отчет е отдаден на несигурността и рецесиите.

България е част от общата наклонност на утежняване, която се следи при 90% от страните - съвсем всички имат връщане обратно в една от последните две години, а при над 40% утежняване има и през 2020 година, и през 2021 година Тя обаче и преди този момент беше в дъното на групата от най-високо развити страни и понижаването с 4 позиции по отношение на 2020 година я поставя под чертата на най-високата категория. Сега сме част от втората група - на високо развитите страни и заемаме 68-о място от 191 страни (и през двете години ПРООН включва идентичен брой страни в проучването си).

 

ПОКАЗАТЕЛИТЕ

От четирите индикатора, които образуват показателя - предстояща дълготрайност на живота при раждане, предстоящ брой години на образование, измежду брой години в образование и брутен народен артикул на глава от популацията, България записва утежняване единствено при първия, а при последния дори има усъвършенстване по отношение на 2020 година При двата индикатора за начетеност на популацията няма смяна по отношение на миналата година.

Очакваната дълготрайност на живота се срина световно в двете години пандемия, а България заемаше водещо място по смъртност от COVID-19. 37 632 са жертвите на пандемията все още. Това се отразява и на индикаторите, които мерят здравния статус на популацията. Очакваната дълготрайност на живота понижава на 71,8 години през 2021 година от 73,6 години за 2020 година За съпоставяне, преди пандемията - 2019 година, този индикатор е бил 75,1 години.

При просветителните индикатори предстоящият интервал на образование е 13,9 години, а действителният - 11,4 години приблизително, като тук усъвършенстване няма от 2019 година насам (за 2018 година предстоящите години в образование са били 14,2, а действителните - 11,3).

Брутният народен артикул на глава от популацията се срутва през 2020 година - разумно на фона на по-тежките ограничавания за бизнеса и дългите локдауни. През 2021 година има нарастване, което съумява да надскочи равнището от 2019 година

 

КЪДЕ съдебномедицинска експертиза НИЕ

Светът скача от рецесия в рецесия, в непрестанно гасене на пожари, без да може да стигне до корените на проблемите, пред които сме изправени, разясняват от Програмата за развиване на Организация на обединените нации във връзка представянето на отчета. За пръв път откогато се изготвя този показател - 32 години, световното му равнище се утежнява в две следващи години. На процедура сме се върнали на равнището от 2016 година, заличавайки постигнатия в последните години прогрес по основни индикатори за човешкото развиване, означават създателите на отчета.

Дори на този декор обаче нашето изпадане от групата на най-високо развитите не е в границите на нормалното. Някои съпоставения:

- България е единствената страна от Европейски Съюз във втората група на показателя - на високо развитите;

- пред нас, с по-висок показател на развиване, е Албания, която е първата в групата на високо развитите (ние сме втори);

- България изостава даже по отношение на балкански страни, които не са в Европейски Съюз - Сърбия е в групата на най-високо развитите (63-о място). Румъния е 14 позиции пред нас (53-о място). Турция е още по-напред (48-о място), Черна гора е на 49-а позиция;

- незабавно след нас са Гренада, Барбадос, Антигуа и Барбуда, Сейшелите, Шри Ланка, Босна и Херцеговина.

 

ТОП 10

1. Швейцария (трета през 2020 г.)

2. Норвегия (първа през 2020 г.)

3. Исландия (втора през 2020 г.)

4. Хонконг (същата позиция и през 2020 г.)

5. Австралия (същата позиция през 2020 г.)

6. Дания (същата позиция през 2020 г.)

7. Швеция (девета през 2020 г.)

8. Ирландия (същата позиция през 2020 г.)

9. Германия (седма през 2020 г.)

10. Нидерландия (същата позиция през 2020 г.)

 

ИЗВОДИ

Докладът на ПРООН търси пояснение за какво не се случват нужните промени и обрисува измежду аргументите несигурността и поляризацията, които се подхранват взаимно и пречат на единните старания за обезвреждане на рецесиите. Изследвания да вземем за пример откриват връзка сред възприятието за неустановеност и поляризацията - хората в най-несигурно състояние най-често изповядват крайни политически възгледи, показва отчетът.

Авторите предлагат политики, съсредоточени върху вложенията - от възобновими енергийни източници, до подготовка за пандемии и отбрана пред обратите на несигурния свят, в това число и посредством обществена поддръжка. Другият фокус е върху нововъведенията - не просто софтуерни и стопански, само че и културни. " За да можем да направляваме през тази неустановеност, би трябвало да погледнем оттатък задачите за възстановяване на благосъстоянието и здравето. Те остават основни, само че би трябвало да помислим и за планетата и да върнем на хората чувството, че имат надзор над живота си и могат да гледат с вяра към бъдещето ", споделя водещият създател на отчета Педро Консейсао.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР