България се намира по стръмната крива на заразата с коронавирус.

...
България се намира по стръмната крива на заразата с коронавирус.
Коментари Харесай

Генерал Мутафчийски обясни защо се въвежда извънредно положение

България се намира по стръмната крива на болестта с ковид. Това ни принуди да се обърнем към Министерски съвет да изиска оповестяване на изключително състояние.

Това сподели генерал-майор Венцислав Мутафчийски след изключително съвещание на Министерския съвет взаимно с Националния действен щаб за съгласуване, образуване на дейностите на способените държавни органи по отношение на оповестената от Световната здравна организация неотложност за публичното здраве от интернационално значение във връзка с болестта COVID-19. "Ситуацията, която се задава, изисква доста по-бързи дейности от всички институции. Ние успяхме да натрупаме наблюдения по какъв начин се оправят нашите сътрудници, подготвени ли са лечебните заведения и съблюдават ли се ограниченията за сигурност от жителите под карантина. Оказа се, че има редица пропуски. Ситуацията също по този начин се мени всеки ден. Това ни накара да желаяме институциите да имат повече права за справяне с разпространяването на ковид. Затова беше това изключително съвещание ", разкри началникът на щаба за битка против ковид.

България вкарва изключително състояние поради ковид

"В Министерски съвет считаме, че в този момент е моментът да се вземат по-строги ограничения, с цел да ограничим разпространяването на Коронавируса ", съобщи от своя страна вицепремиерът Томислав Дончев. "Затова още на следващия ден ще предложим на Народното събрание да вкара изключително състояние. Там, където би трябвало, ще бъдат направени и законодателни промени. Ще ограничим пътуванията на български жители до рисковите страни, както и пътуванията на жители от тези страни към България. Ще има ограничения за неспазване на карантината - санкции, прекъсване на социлани помощи. Нощните заведения и нощните заведения също ще бъдат затворени. Трябва да намерим салдото. Извънредно полжение не означва ограничавания на цивилен права. Никой не би трябвало да прави спекулации по тази тематика. Единственото ограничаване ще е правото на свободно напредване по явни аргументи. Не може някой, който е под карантина, да обикаля страната и да придвижва болестта. Няма място за суматоха. Искаме да запазим здравето на хората и стопанската система ", категоричне бе Томислав Дончев.



Създаването на ограничетелния лист за пътуванията в чужбина ще е динамична работа. Ще се обновява всеки ден от две министерства. Същото ще важи и за идващите у нас чужденци. Всичко ще бъде прецезирано в допълнение. Темата за детските градини е доста мъчителна. Родителите няма да могат да пращат децата си на градина и това напрактика може да значи преустановяване на работния развой за някой родител. ЩЕ бъдем извънредно деликатни и чувствителни. Ще се уточни дали всички детски градини да бъдат затваряни или да останат някои, които да одобряват сборни групи. Всеки се обръща към нас с молби за обезщетения, само че не забравяйте, че това става в интервал на по-ниски доходи. Не поучавам никой български жител да пътува до рисковите дестинации. Забраната за пътувания не значи затваряне на границите. Това ще навреди доста на стопанската система. Извънредното състояние ще продължи до момента в който почне да дава резултати. Нека забележим 14 дни по какъв начин ще се развият нещата ", добави Дончев.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР