България, Румъния и Турция ще подпишат меморандум за разбирателство за

...
България, Румъния и Турция ще подпишат меморандум за разбирателство за
Коментари Харесай

РЕГИОНАЛНА СИГУРНОСТ: България, Румъния и Турция подписват меморандум за разминиране на Черно море

България, Румъния и Турция ще подпишат меморандум за съгласие за основаване на военноморска група за справяне с нарасналата опасност от мини в Черно море, подбудена от войната на Русия в Украйна, оповестиха от министерството на защитата.

Споразумението ще бъде подписано в четвъртък в Истанбул.
Турция инициира основаването на Военноморска група за противоминни ограничения в Черно море (MCM Black Sea) през август 2023 година за гарантиране на сигурността на морските пътища. Българското държавно управление го утвърди през декември.
През юли Русия се отдръпна от едногодишната Инициатива за зърно на Организация на обединените нации и Черно море, която сътвори безвредни морски пътища, позволяващи експорт на зърно и амоняк от украинските пристанища.
През октомври външното министерство на Обединеното кралство съобщи, че разузнаването сочи евентуалната опасност Русия да употребява морски мини, с цел да нападна цивилни кораби в Черно море, с цел да възпре украинския експорт на зърно. По-късно през същия месец български и румънски кораби започнаха тралене в български и интернационалните води по маршрута на новия украински морски кулоар, заяви Андрий Клименко, началник на групата за мониторинг на Института за черноморски стратегически проучвания, в обява в обществените мрежи.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР