България прекратява членството си в Международната инвестиционна банка (МИБ) и

...
България прекратява членството си в Международната инвестиционна банка (МИБ) и
Коментари Харесай

Заради Украйна: България прекратява членството си в банките на СИВ


България приключва участието си в Международната капиталова банка (МИБ) и в Международната банка за икономическо съдействие (МБИС), разгласи пред публицисти представителят на държавното управление Лена Бориславова. Мярката е в отговор на съветската експанзия в Украйна.

Двете финансови институции са учредени в Москва и у нас са известни като банките на някогашния Съвет за икономическо съдействие (СИВ). Най-голям акционер в тях и през днешния ден е Русия.

Справка на уеб страницата economic.bg демонстрира, че дъpжaвитe члeнĸи нa MИБ ca Бългapия, Kyбa, Чexия, Унгapия, Moнгoлия, Pyмъния, Pycия, Cлoвaĸия и Bиeтнaм, coчи cпpaвĸa нa yeбcaйтa нa бaнĸaтa. Tя имa aĸтиви нa cтoйнocт 1.9 млpд. eвpo ĸъм oĸтoмвpи 2021 година

B MБИC члeнoвe ca Бългapия, Чexия, Moнгoлия, Πoлшa, Pyмъния, Pycия, Cлoвaĸия и Bиeтнaм, a aĸтивитe ѝ дocтигaт 749 млн. eвpo ĸъм минaлия ceптeмвpи.

Помощ за Украйна

Правителството е взело решение да помогне с палатки, спални чували, походни кревати, електрогенератори и медикаменти на Украйна, стана ясно от думите на Бориславова.

Като спомагателна мярка конвоите с филантропична помощ ще бъдат освободени от тол такси.

Шпионското следствие

Бориславова отхвърли да даде спомагателна информация по следствието за шпионаж в интерес на Русия, като уточни само, че посланикът на РФ у нас е била поканена да се яви в Министерство на външните работи, като е отказала и ще изпрати собствен заместител.

По думите на държавния представител може да бъдат разпознати и спомагателни лица, които са правили разследваща активност под дипломатическо прикритие у нас.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР