България Парламентът отвхърли ветото на Радев за дарения от бизнеса

...
България Парламентът отвхърли ветото на Радев за дарения от бизнеса
Коментари Харесай

Парламентът отвхърли ветото на Радев за дарения от бизнеса

България Парламентът отвхърли ветото на Радев за дарения от бизнеса Партиите ще могат да бъдат финансирани 24 юли 2019, 11:44  Парламентът отвхърли ветото на Радев за дарения от бизнеса Източник: Nova.bg/ Олег Попов
арламентът позволи дефинитивно партиите да получават дарения от бизнеса. Това стана, откакто 129 депутати обърнаха ветото на президента Румен Радев върху измененията в бюджета в частта му за отвореното финансиране на политическите сили. "Против " бяха 84 народни представители, а един се въздържа.

Така партиите ще могат да компенсират с отворено финансиране понижената на лев за глас дотация.

Според социалистите по този метод се узаконява корупцията и подмолното финансиране. Крум Зарков предизвести, че по този начин партиите ще служат на бизнес ползите, а не на ползите на народа. Вие бълбукате, с цел да прикриете обикновения факт, че продавате политическата ни система, упрекна ръководещите соцдепутатът.

Публичността подсигурява, че е намерено финансирането, опонира по време на дебатите в пленарната зала Менда Стоянова от ГЕРБ. Шефката на бюджетната комисия уточни, че по този начин всеки ще може да се осведоми по какъв начин се финансира дадена партия. "По-прозрачно от това да направиш подаяние и да се афишираш в общественото пространство, аз не виждам какво може да се направи ", заключи Стоянова. Тя укори Българска социалистическа партия, че единствено недоволстват, а не са излезли с работещи оферти.

Отговориха й от Обединените патриоти, които подсетиха, че са имали оферти за метода на финансиране, който считат за верен и който най-малко ще подсигурява активността на партиите. "Тук дебатът беше отритнат. ГЕРБ са доста огромни длъжници към обществото точно откъм спор ", означи Искрен Веселинов от Вътрешна македонска революционна организация. Той заключи, че гласоподавателите са настроени отрицателно по въпроса с партийните пари точно поради двете огромни партии ГЕРБ и Българска социалистическа партия. "Рано или късно би трябвало да я променим тази система, тъй като тя ще гръмне като бомба. Ние сме срещу закона, който създадохте, тъй като той единствено вреди на политическата система ", добави съпредседателят на ПГ на Оперативна програма, които са обезпокоени за финансирането на дребните партии.

На аргумента на ГЕРБ за това, че 2,5 млн. гласоподаватели се произнесли по въпроса за дотациите на референдум, от Оперативна програма подсетиха, че други 4 млн. пък не са подкрепили допитването, а тяхното мнение не се взема поради. "Какво вършим с тях? ", попита Славчо Атанасов.

От Движение за права и свободи опазиха предлагането си и позицията на ГЕРБ, като не се съгласиха с претекстовете за ветото на президента. Според Йордан Цонев от президентските причини излиза, че от 1990 до 2009 партиите са погазвали Конституцията, тъй като до тогава е било позволено финансирането на партиите от еднолични търговци и юридически лица. Зам.-председателят на ПГ на придвижването обърна внимание на юридическия екип на президента да не го подвежда. Цонев беше безапелационен, че отвореното финансиране с дарения не е противоконституционно. "Малко по-сериозно, когато боравим с такава сериозна правна материя! ", посъветва екипа на "Дондуков " 2 Цонев.

Instagram
 Абонирайте се и прочетете първи " Непубликувано " и преглед на деня за 2 мин. АБОНИРАЙ съдебна експертиза Източник:
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР