България официално ще поиска помощ от Организацията за забрана на

...
България официално ще поиска помощ от Организацията за забрана на
Коментари Харесай

България иска помощ за разследване на отравяне, без да казва кой е отровеният

България публично ще изиска помощ от Организацията за възбрана на химическите оръжия (ОЗХО) по дело за следствие на опит за ликвидиране, реши държавното управление в сряда. В известието се показва единствено, че става дума за следствие на Софийската градска прокуратура.

От държавното обвиняване обявиха, че към този момент не могат да разясняват. Причината е, че не са получили публично решението на Министерския съвет и не знаят за кое дело става дума, написа

Единственото следствие през последните години, по което обществено е ставало дума да се търси помощ от ОЗХО, е това за отравянето на оръжейния предприемач Емилиян Гебрев. За действието са обвинени трима руснаци, съгласно неофициална информация – сътрудници на съветското военно разузнаване (ГРУ).

Опитът за нападение против Гебрев бе осъществен през 2015 година Оттогава прокуратурата показва отвращение да приказва по тематиката, а дълго време - и отвращение да води същинско следствие. Едва след отравянето на двойния сътрудник Сергей Скрипал в Солсбъри през 2018 година и последвалия скандал, българските проверяващи признаха, че у нас има сходен случай. Подробностите по него бяха разкрити още веднъж с отвращение и най-много поради интензивността на Гебрев и интереса на задгранични медии.

Чак през 2019 година се разбра, че близо 4 години по-рано проверяващите са знаели, че в опита за нападение е взел участие Денис Сергеев, подвизавал се под самоличността на Сергей Федотов, забъркан и в отравянето на Скрипал. Обвинения против него бяха повдигнати чак през 2020 година, само че задочно. Заедно с Сергеев са обвинени още двама руснаци, също посочени за сътрудници на ГРУ. Прокуратурата обяви, че няма да желае екстрадицията им, защото съветската страна няма сходна процедура.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР