От 5 до 7 юни, в Регионален център за съвременни

...
От 5 до 7 юни, в Регионален център за съвременни
Коментари Харесай

България е домакин на Европейския музикален форум и годишната среща на Европейския музикален съвет

От 5 до 7 юни , в Регионален център за модерни изкуства " Топлоцентрала ”, София, ще се организира дванадесетото издание на Европейския музикален конгрес . Това е годишно събитие на (European Music Council – EMC) и тази година за първи път стъпва на територията на Балканите, с помощта на подхванатата самодейност от . Форумът се организира под патронажа на кмета на София, Васил Терзиев и се осъществя с финансовата поддръжка на Министерство на културата .

Тазгодишното издание е на тематика " Справедливост в музиката " и ще включва панели, срещи и полемики за това по какъв начин да създадем музикалния бранш обективен за всички участници в него без значение от пол, възраст, неравнопоставеност, полова ориентировка, раса, класа, етническа принадлежност, вяра или различен статус, както е посочено в 10-ата цел на Организация на обединените нации за стабилно развиване – " Намаляване на неравенството в и сред страните ”. Очаква се тази година в него да се включат към 200 делегати от цяла Европа.

Европейския музикален конгрес си слага за цел да обезпечи платформа за спор и продан на положителни практики по отношение на тематики като равния достъп до пазар и присъединяване, справяне с географската дискриминация, възстановяване на музикалното обучение, ориентировка в цифровата промяна и други провокации пред основаването на заслужено и разнообразно музикално бъдеще.

Иранско-канадската певица, композитор и мултиинструменталист Golnar Shahyar, ще открие събитието с встъпителна тирада, отдадена на равенството в музиката. Тя е един от най-успешните реализатори на актуалната европейска сцена. Призната е също като композитор и продуцент на авторската си музика, а също така е и помощник в танцови, театрални и оперни планове. През 2008 година се открива във Виена и стартира да учи глас и китара в Университета за музика и театрални изкуства. Дебютният ѝ албум " Tear Drop ", публикуван през ноември 2022 година, е номиниран за немската премия Jazzpreis за най-хубав интернационален дебютен албум на годината.

Всяка година провежда Европейски музикален конгрес (European Forum on Music), който събира над 150 експерти от Европа - представители на водещи европейски и национални музикални препоръки, мрежи, европейски асоциации, които в границите на три дни имат опция да показват положителни практики, вълнуващи музикални планове, да обсъдят и начертаят посоките на нужните политики, по отношение на належащи проблеми и трендове в сектора и да се срещнат със своите сътрудници, които споделят една и съща цел - устойчивото развиване на музикалния бранш.

Събитието е насочено към професионални музиканти, ръководители на културни организации и институции, културни мениджъри, представители на национални, европейски и интернационалните организации, политици, представители на локални и национални управляващи с сектор просвета и други заинтригувани от музикалната екосистема и политиките за развиване на културните промишлености участници.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР