Централната избирателна комисия (ЦИК) отказа да предостави важни данни на

...
Централната избирателна комисия (ЦИК) отказа да предостави важни данни на
Коментари Харесай

ЦИК отказа данни за това кои кандидат-депутатите са били агенти на ДС

Централната изборна комисия (ЦИК) отхвърли да даде значими данни на Комисията по досиетата за претендентите на евродепутати и народни представители на идния избор 2 в 1 на 9 юни 2024 година, въз основата на които пред обществото би трябвало да бъдат огласени сътрудниците на тоталитарните комунистически служби измежду лицата, регистрирани за двата вота. 

За това осведоми desebg.com, като се базира на осведомен източник. ЦИК е отказала да даде на Комисията по досиетата данните от коя политическа мощ са претендентите, подлежащи на инспекция за принадлежност към Държавна сигурност и разследващите служби на Българска народна армия, както и в кой изборен регион са издигнати.

„ Мотивът “ на ЦИК е, че тя смята, че „ няма законово съображение “ Комисията да изисква от коя политическа партия, коалиция или предприемчив комитет са издигнати претендентите “.

Това решение на ЦИК влиза в крещящо несъгласие с нейната досегашна 17-годишна процедура, при която Централната изборна комисията постоянно е дава тези данни.

За първи път това е направено през 2007 година, когато Комисията по досиетата беше определена от Народното събрание и незабавно извърши инспекция на претендентите за европейски парламент същата година.

Сега обаче внезапно тази процедура е нарушена и това става при председателството на ЦИК на Камелия Нейкова, която беше определена на този пост през 2021 година, а кандидатурата ѝ бе издигната от партия „ ИТН “.

Неочакваната позиция на ЦИК е жестоко нарушаване на закона за досиета, в който ясно е записано, че „ ръководителите на държавни органи дават на комисията поисканите от тях документи в 14-дневен период “.

В Комисията по досиетата са останали шокирани от отхвърли на тази информация, която ЦИК години наред е предоставяла без проблеми, а в този момент отхвърля без претекстове, научи desebg.com.

Неколкократните опити на ръководителя на Комисията по досиетата Евтим Костадинов ЦИК да премисли несъответстващата си смяна в досегашната си процедура са блъснали на камък и отвращение да се позволи казуса.

В свое писмо до ръководителя на ЦИК Камелия Нейкова Евтим Костадинов ясно е показал, че законът задължава Комисията по досиетата при изговаряне да показва общественото качество на тестваното лице.

„ Отказвайки да даде да даде информация от коя кандидатска листа е съответното подлежащо на инспекция лице, ЦИК освен попречва работата на Комисията, само че и лишава обществото от правото му на осведоменост “, е предизвестил Костадинов Нейкова.

За равнището на професионализъм в и цялостното несъгласие, в което тя е ЦИК приказва и обстоятелството, че в началото Комисията по досиетата е получила от Централната изборна комисия диск, за който ЦИК е твърдяла, че съдържа лист с „ трите имена, ЕГН на претендентите и издигналата ги партия, коалиция или предприемчив комитет “. Дискът обаче се е оказал… изцяло празен.

Едва по-късно на различен електронен притежател ЦИК е предала лист с имената на претендентите, само че към този момент без информацията коя политическа мощ ги издига.

Проблемът, сътворен от ЦИК, с отхвърли да даде данни за претендентите, които е предоставяла до момента, действително лишава обществото от опцията да научи оповестените от Комисията сътрудници от коя политическа мощ са и в кой изборен регион са издигнати.

Това най-вероятно ще принуди Комисията по досиетата да търси други пътища и да прави спомагателни осведомителни инспекции, с цел да открива тези данни и да успее да излезе в решение преди вота на 9 юни 2024 година, в което информацията за разкритите сътрудници да е в цялост.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР