България официално е подал документите, с които би трябвало да

...
България официално е подал документите, с които би трябвало да
Коментари Харесай

България подаде второ искане за плащане на около 1,4 млрд. лв. по ПВУ

България публично е подал документите, с които би трябвало да получи към 1,4 милиарда лева по Плана за възобновяване и резистентност.

Това е второто искане за заплащане, откакто през декември 2022 година бяха изпратени първите 2,6 милиарда лева от заделените за страната европейски средства.

От Министерството на финансите означават, че за последните 3 месеца са изпълнени над 30 от заложените ограничения - на фона на съвсем едногодишно закъснение на осъществяването на проекта.

22 от ограниченията са свързани с промени на закони, като това е най-сложното и доста откъм условия заплащане по ПВУ.

От 66 стадия са регистрирани като изпълнени 62 стадия, или 94%. От оставащи неизпълнени стадии:
един е обвързван за за понижаване на публични поръчки с един-единствен оферент за 2022 г.;отпаднал е планът за Интермодален терминал Русе поради липса на инвеститорски интерес в границите на алокирания ресурс;не е приключена поръчка за бордово съоръжение на влакове;предстои приемане на така наречен Закон за несъстоятелността на физическите лица.
Правителството ще продължи диалозите за опазване на средствата при по-нататъшно осъществяване на двата стадия. Европейската комисия има право да понижи отчасти изплатената сума.

Европейска комисия разполага с 2 месеца за оценка на подаденото искане, след което ще би трябвало да се проведа съвещания и с Икономическия и финансов комитет преди да се извърши самото заплащане.

За да бъде приключена оценката е належащо да бъдат признати спомагателни подзаконови нормативни рамки, свързани със Закона за медиацията, Закона за енергетиката и Закона за силата от възобновими източници, да бъде оповестена процедура за създаване на ВЕИ съоръжения със обвързване за системи за предпазване и да бъдат подписани договорите по плана за цифровизация на ЖП правата Русe – Каспичан.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР