България очаква експерти от Германия, Австрия и Нидерландия, сред които

...
България очаква експерти от Германия, Австрия и Нидерландия, сред които
Коментари Харесай

България кани експерти от три държави да помагат с охраната на турската граница

България чака специалисти от Германия , Австрия и Нидерландия , измежду които и митничари, да следят на място дейностите и да подсилят защитата на външната граница на Европейския съюз с Турция.

Поканите направи министър председателят Николай Денков в персонални срещи с федералните канцлери на Германия Олаф Шолц и на Австрия Карл Нехамер , както и с министър-председателя на Нидерландия Марк Рюте , заяви държавният пресцентър.

В края на предходната година Нидерландия и Австрия постановиха несъгласие на приемането на България в Шенген . Основният мотив на Австрия беше точно несправянето с защитата на южната българска граница.

Разговори за включване на немски митничари в работата на българо-турската граница са водени още при предходното постоянно държавно управление на Кирил Петков. Тогава концепцията не е била осъществена заради предварителното преустановяване на мандата на кабинета, а по-късно не е била възприета от служебното държавно управление.

Сега поканата за взаимна защита на границата се уголемява, като се включват и други специалисти от общо три страни.

" Имаме потребност и от експертиза, и от директна помощ при обработването на големия размер от товари, който минава през България изключително след началото на войната в Украйна ", сподели Денков.

Същевременно ще се работи и по сформирането взаимно с Европол на основан в България европейски координационен център, който ще се концентрира върху противодействието против проведения трафик на хора.

Пред публицисти в Брюксел министър председателят акцентира значимата роля на Турция в ограничението на незаконната миграция. Той разгласи желанието си в най-скоро време да стартира диалози по този въпрос с турските си сътрудници.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР