България никога не е заявявала и не е предлагала да

...
България никога не е заявявала и не е предлагала да
Коментари Харесай

България никога не е предлагала да дарява МиГ-29 на Украйна, каза министърът на отбраната

България в никакъв случай не е заявявала и не е предложила да подарява самолетите си МиГ-29 на Украйна. Това сподели преди съвещанието на служебния кабинет в сряда министърът на защитата Димитър Стоянов.

Повод за думите му е един от документи, свързани с хода на войната в Украйна. В него се твърди, че на 23 февруари Най-вероятно това са документи, които са модифицирани, сподели министър Стоянов.

Автентичността на изтеклите първо в Телеграм фотоси на секретни документи продължава да се проверява и ревизира от военното министерство на Съединени американски щати, Департамента по правораздаване и други американски институции.

Стоянов добави в сряда, че българските водачи не престават и през днешния ден да летят със самолети МиГ-29 и да дават бойни наряди с тях. Той повтори, че в Закона за защитата и въоръжените сили има уговорка, която не разрешава друга страна да поеме напълно защитата на българското въздушно пространство, а това може да става единствено взаимно с българските Военновъздушни сили (ВВС).

„ Следователно има сериозна законова спънка самолетите да бъдат предоставени и също така – страната ни има потребност от тях “, добави министърът.

Водени са диалози по така наречен „ триъгълни покупко-продажби “, свързани с опциите за подмяна на българско остаряло въоръжение, което да отиде в Украйна, с друго, съвместимо с това на страните членки на НАТО. Никога в тези диалози не е предлагано самолетите МиГ-29 да бъдат дарени, сподели още Стоянов.

Той напомни, че Министерството на защитата разгласи публични поръчки за пазаруване и за ремонт на мотори на самолети МиГ-29.

Стоянов сподели, че се надява до края на април от Полша да дойде още един ремонтиран мотор. До момента няма интерес към поръчката за покупка. Без поддръжка, каквато допреди войната се осъщестяваше от Русия, българските МиГ-29 ще бъдат приземени до края на годината поради изминал летателет запас.

Въпросният документ на военното разузнаване на Съединени американски щати, фотография на който беше изпратена на Свободна Европа от уеб страницата за проверяваща публицистика Bellingcat, дава информация за военната помощ на сътрудниците за Украйна към 2 март.

В таблица са всички страни, които дават или са дали обещание помощ под формата на оръжия, образоват бойци или са дали обещание такава.​
" Намаляваща военна дарба и политическа воля "
Последната рубрика в документа е " политическа воля за предоставяне на оръжия ". В нея против името на България е подложен жълт триъгълник, който в легендата е разшифрован като " намаляваща военна дарба и политическа воля ".

Под таблицата има рубрика " Въпроси на фокус " в която написа, че на 23 февруари България е изразила подготвеност да подари на Украйна изтребителите си МиГ-29.

Това изречение е маркирано с червен изумителен знак, като " предизвикателство ". Обяснено е, че такова подаяние би оставило България без изтребители, които да охраняват въздушното пространство, до момента в който не бъдат доставени създадените в Съединени американски щати F-16, " което ще стане най-малко след година ".

На 5 април външният министър Николай Милков заяви, че е Антъни Блинкен за обезпечаването на заместващи качества за българските въоръжени сили и съответно за изтребителите.

Според двама някогашни министри на защитата - Тодор Тагарев и Бойко Ноев България може да не водила договаряния за даряване на самолетите си, а договаряния за тройна договорка, в която да получи други изтребители вместо създадените в Съюз на съветските социалистически републики.

Тяхното умозаключение е основано на позицията на МО от вторник, в която се споделя, че министерството " не е провеждало диалози за безплатно даване на български изтребители МиГ-29 на Украйна ". Тагарев и Ноев споделиха това преди изказването на Димитър Стоянов в сряда. Стоянов и в сряда го назова " даряване ".

Според Тагарев изтеклата информация може да е вярна и България да е желала да бъде обезщетена за самолетите МиГ и то предплатено. В известието на МО се споделя, че преговаряно за така наречен „ триъгълни покупко-продажби “, " за подмяна на част от наличното въоръжение със съвместимо такова от съюзни страни, без да се позволява загуба на качества ".

Тагарев добави, че е напълно обикновено България да желае да бъде обезщетена. По думите му при до момента известните случаи на даряване на изтребители постоянно е имало обезщетения от Съединени американски щати и Европейски Съюз.

да ѝ продадат 12 нови хеликоптера Bell AH-1Z Viper с две трети отстъпка от цената, откакто Братислава изпрати изтребители МиГ-29 в Украйна.

Никой не подарява, сподели и Бойко Ноев пред бТВ в сряда, " малко страни безплатно дават, всеки търси подмяна за нещо ".

„ Ако няма решение, когато МиГ-29 бъдат приземени по чисто физически аргументи, някой ще би трябвало да носи отговорността за какво това се е случило и по какъв начин се е стигнало до тук “, сподели Бойко Ноев.
Без поддръжка самолетите може да се приземят до края на годината
През февруари министър на защитата Димитър Стоянов сподели, че да извършва бойно дежурство за защитата на въздушното си пространство (еър полисинг) е огромна.

Причината е, че ресурсът на моторите на създадените в Съюз на съветските социалистически републики изтребители изтича. Те бяха поддържани извънредно от Русия. Без нови или ремонтирани мотори може да спрат да летят след края на 2023 година

Планът на служебния кабинет е да бъдат купени заместващи изтребители, които да бъдат употребявани за еър полисинг, до момента в който дойдат първите осем F-16, които България купи от Съединени американски щати. Това би трябвало да стане през 2024 година

Стоянов сподели още, че в комисията по защита на 49-ото Народно заседание ще бъдат показани две предложения за така наречен „ заместващи платформи “ за изтребители. България насочи питане към четири страни - Израел, Съединени американски щати, Франция и Швеция. До края на предходната година беше пристигнала оферта единствено от Швеция за нови " Грипен ", само че цената им е прекомерно висока.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР