България може да помогне за възстановяване на културните обекти и

...
България може да помогне за възстановяване на културните обекти и
Коментари Харесай

Минеков в Брюксел: Можем да помогнем на Украйна с реставратори и консерватори

България може да помогне за възобновяване на културните обекти и монументи в Украйна със експерти реставратори и консерватори. Това сподели служебният министър на културата Велислав Минев в Брюксел след съвещанието на Съвета на Европейски Съюз по въпросите на образованието, младежта, културата и спорта. Според Минеков всички страни са подготвени със с твоята помощ, а България - не чак толкоз. В съвета взе участие и украинският министър на културата.



Минеков е предложил на украинския си сътрудник основаването на профилирана комисия, която да оцени вредите във връзка с културното завещание. Според министъра става дума за повече от 880 обекта.

“Проблемът не е единствено недвижимото културно завещание, има към този момент ограбени музеи, което е доста тъжно. И Европа би трябвало да откри метод да се защищити и да не купува от тези полезности и да ги връща сега, в който те са открити. Моето предложение е в тази комисия да вземат участие министри на културата, депутати от Европарламента и комисари ”, сподели Минеков.



Според него въпросът с последните събития, свързани с управлението на Народния спектакъл, придобива политически темперамент поради изразената поддръжка от ръководител на партия за ръководителя на връзките с обществеността на културната институция. На кантар не може да бъдат поставяни двама-трима служители, а от другата страна да стоят имена, построили себе си с години, разпознаваеми и които са част от славата на България - това е безусловно неприемливо, съобщи Минеков. По неговите думи в Народния спектакъл има още политически представители, които " чакат бурята да мине ". Бурята няма да мине, сподели той. Минеков добави, че изходът зависи и от министъра на културата. Последният акт в пиесата може да бъде от министъра, предизвести Минеков.

Министрите са обсъждали и Европейския законодателен акт за свободата на медиите. Минеков напомни, че е разговарял неотдавна с еврокомисаря Вера Йоурова. Разговорът е бил отдаден на свободата на медиите в България. “Това, което й споделих като информация беше прекомерно остра и сензитивна информация и неприятна във връзка с свободата на медиите в България ”, сподели той. Културният министър приветства европейския медиен акт. Той е предложил на Вера Йоурова организирането на конференция в София по тематиката с присъединяване на всички европейски страни, които се интересуват от медийния акт.



фотоси: БГНЕС

Служебният министър на културата разяснява, че спорът в Народния спектакъл придобива политически темперамент, след политически темперамент поради изразената поддръжка от ръководител на партия за ръководителя на връзките с обществеността на културната институция.

“На кантар не може да бъдат поставяни двама-трима служители, а от другата страна да стоят имена, построили себе си с години, разпознаваеми и които са част от славата на България, освен на Народния спектакъл, това е безусловно неприемливо ”, съобщи Минеков.

Минеков разяснява, че в Народния спектакъл има и други политически назначения, които " чакат бурята да мине ". Бурята няма да мине, добави той и добави, че изходът може да зависи и от министъра на културата. Последният акт в пиесата може да бъде от министъра, сподели Минеков.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР