България може да купи бронирани машини за близо 1.5 млрд.

...
България може да купи бронирани машини за близо 1.5 млрд.
Коментари Харесай

Най-висшият военен се обяви за промяна във философията на проект за 1.5 млрд.лева

България може да купи бронирани машини за близо 1.5 милиарда лв. (с ДДС) с директни договаряния държавно управление – държавно управление. По този модел бяха закупени изтребителите F-16, като последното държавно управление на Бойко Борисов контракти договорката със Съединени американски щати.

В петък началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов предложи да се подходи към плана по този метод. Решение обаче към момента не е взето. Ако се реши да се подходи по подобен метод, България ще избира с коя страна да договаря. Интерес към договорката има от Съединени американски щати, Франция, Германия, Финландия а при ново оповестяване на процедурата може да се появят още страни и компании с интерес към нея.

Проектът за закупуването на бронирани машини е от най-приоритетните за защитата, само че от години буксува. Бившият боен министър Красимир Каракачанов приключи процедурата за избор на бронирани машини, откакто се оказа, че и двете подадени предложения надвишават избрания ценови таван от към 1.5 милиарда лева, както се и очакваше.

Каракачанов стартира разновидността поръчката да бъде изпълнена от ведомствения холдинг ТЕРЕМ, с което на процедура се повтаря до известна степен, работещо под " шапката " на Министерство на регионалното развитие.

Сега обаче най-висшият боен адмирал Ефтимов се разгласи за нов метод към договорката.

“В момента обсъждаме разновидности по какъв начин да продължи планът. Дали ще се продължи отначало с открита процедура. С ясното схващане, че първата процедура е пропаднала за този финансов параметър. Дали ще продължим с “ТЕРЕМ – ХОЛДИНГ” или ще разгледаме вид правителство-правителство, където ползата на българската страна във връзка с индустриално съдействие, сглобяване на машините в България, присъединяване на наши артикули, консолидираното, може да се случи по този вид с минимизиране на рисковете. “ТЕРЕМ – ХОЛДИНГ” направи съответното изследване дали те могат да бъдат водеща компания в реализацията на този план. “ТЕРЕМ – ХОЛДИНГ” излезе с отчет, в който по принцип сподели, че е допустимо, само че с известни условности “.

“Моите почетения към българската отбранителна индустрия. Наистина, един подобен план, в случай че се реализира в България, е късмет за българските компании от този отрасъл да се включат. Но опитът и наблюденията, които организирахме в прилежащите страни, водят до извода, че е удачно да се прави по тоя метод, когато в машината се интегрират артикули на българската отбранителна индустрия. Аз, като шеф на защитата, държа на минимизиране на рисковете и навременно осъществяване на плана. Препоръчвам третия вид: правителство-правителство. С отчитане ползите на българската отбранителна промишленост и насърчаване на качества за бъдеща поддръжка и ремонт “ , изясни адмирал Ефтимов в изявление за БНР.

Решението обаче би трябвало да мине през Народното събрание, защото по закон военните планове над 100 млн. лв. се утвърждават от депутатите.

В България военните рядко показват обществено позиции към огромните покупко-продажби, а и постоянно политиците не се преценяват с тях.

Ако бъде предпочетен разновидността “правителство – държавно управление “, ще се преценя кой страна и компания да бъдат определени, като гаранцията по осъществяването на контракта ще мине на държавно равнище.

Идеята " ТЕРЕМ " да извърши контракта бе готова от екипа на Каракачанов, който я задейства, само че я остави за осъществяване на идващ кабинет.
Каракачанов внесе в Министерския съвет отчета на ТЕРЕМ, съгласно който планът може да бъде изпълнен със силите на българската промишленост и в ценовата рамка, гласувана през 2018 година.

ТЕРЕМ обаче не може да създаде машините и ще би трябвало да подписа от свое лице контракти с други компании, включително задгранични.

Досега обаче няма сигнали, че служебното държавно управление ще задейства плана, само че хипотетично може да го придвижи към ТЕРЕМ, а в този момент и военните оповестиха своите желания.

Ако се реши да се промени философията на плана, за което се разгласи и началникът на защитата, планът ще би трябвало да се промени главно или напряко да се рестартира.

До финала на прекратената от Каракачанов процедура доближиха мултинационалната " Дженеръл Дайнамикс " (General Dynamics) и финландската " Патриа " (Patria).
И двете предложения надвишават тавана на плана от близо 1.5 милиарда лв. с Данък добавена стойност, което беше ясно от дълго време.

Според неофициална информация и двете компании бяха подготвени да се вместят в заложения бюджет, само че при смяна на част от условията, главно за информационната система.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР