България иска подкрепата на Португалия срещу пакта „Мобилност”. Това стана

...
България иска подкрепата на Португалия срещу пакта „Мобилност”. Това стана
Коментари Харесай

България иска подкрепа от Португалия срещу пакта „Мобилност”

България желае поддръжката на Португалия против пакта „ Мобилност”. Това стана ясно при визитата на президента Румен Радев в Лисабон. Другата тематика, по която двете страни имат сходни визии, е казусът с миграцията и реформиранено на системата за леговище.
Президентът Румен Радев дойде на аудиенция в Лисабон Две ще са главните тематики на диалозите – миграция и пакета „ Мобилност ”
Макар да са и в двата противоположни географски края на Европейския съюз, двете страни имат сходни проблеми като външни граници на съюза и мигрантския напън.

„ Португалия и България като гранични страни на Европейски Съюз са подложени на миграционен напън. С президента на Португалия имаме редица сходни визии, че границите на Европейски Съюз би трябвало да се охраняват надеждно и европейската политика би трябвало да се реформира, тъй като не работи по метода, по който е основана...”, означи Румен Радев.

„ Големият проблем на Европа е, че интеграцията не съумя ", означи още президентът.

Снимка: Президентство

Според българския президент би трябвало да се търси баланс сред човешките права и политиката на сигурност, да има центрове отвън Европейския съюз за бързи инспекции и там да се взема решение дали съответно лице е емигрант или мигрант. Трябва да се ускори и политиката за реадмисия с трети страни.

Португалският президент Соуза упорства за общо европейско решение по тематиката за миграцията.

„ Първо пазиме обща позиция на европейско равнище. Не е допустимо да решим този въпрос само посредством двустранни начинания. Трябва да има обща политика във връзка с леговище и миграция. Няма трайно решение на казуса, в случай че няма съдействие сред Европа и страните на генезис на миграцията ", съобщи президентът на Португалия.

Снимка: Президентство

Двамата президенти разискаха и следствията от брекзит. Радев разгласи, че от през днешния ден и България има проект за другите разновидности на излаз, и че би трябвало да се защитят правата на 200 000 български жители в Обединеното кралство.

За Португалия следствията от излаз без договорка се равняват на близо 2% от брутния вътрешен артикул на страната.

Снимка: Президентство
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР