България има сериозни проблеми във връзка с употребата на антибиотици.

...
България има сериозни проблеми във връзка с употребата на антибиотици.
Коментари Харесай

Ангелов: Правият път е рецептите да бъдат електронни, но липсва организация, която да осигури стабилност

България има съществени проблеми по отношение на използването на антибиотици. Това съобщи ръководителят на парламентарната здравна комисия проф. Костадин Ангелов пред публицисти след церемонията по награждаване на „ Лекарите, на които имаме вяра “.

„ Ние сме на едно от първите места по приложимост на антибиотици без лекарско наставление, което води до съществени опасности, свързани с антибиотичната устойчивост и на процедура след 5-10-15 години българите ще умират от безобидни инфекциозни болести. В тази връзка считам, че правият път е рецептите да бъдат електронни и цялото опазване на здравето да бъде електронизирано “, сподели проф. Ангелов.

По думите му обаче обстановката сега е такава, че липсва организация и форма на надзор, която да обезпечи непоклатимост и обикновено действие на системата. „ Дали има частни ползи – в лекарствената политика постоянно има частни ползи, дали има проведена спонтанност, по този начин да кажа, в бранша, който да реагира по този метод и да се опълчи на въвеждането на електронните предписания, дали има образуване от страна на избрани субекти в опазването на здравето да се вкара незабавно и в този момент генерично заменяне, като по този метод се саботира системата с електронните предписания – това би трябвало да бъде изяснено от контролиращите органи и аз приканвам доста незабавно страната посредством всички нейни контролни органи да се намеси, тъй като получаваме сигнали, че медикаментите са в комерсиалната мрежа, само че не се дават, тъй като на рецептата няма маркирано генерично заменяне “, съобщи някогашният здравен министър.

Той беше безапелационен, че страната е имала три месеца, с цел да се приготви за електронната рецепта, само че това не се е случило. По думите на проф. Ангелов следва коментиране на оферти за законови промени, отнасящи се до отвесната интеграция, „ с цел да могат всички тези обекти, които са на фармацевтичния пазар, и контролиращите ги субекти, да знаят, че България би трябвало да стане страна, в която да има правила “.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР