България има достатъчно въоръжение, което да предостави на Украйна. Това

...
България има достатъчно въоръжение, което да предостави на Украйна. Това
Коментари Харесай

Тагарев: България може да получи компенсации, ако предостави оръжие на Украйна

България има задоволително въоръжение, което да даде на Украйна. Това съобщи за Euronews Bulgaria някогашният министър на защитата Тодор Тагарев. По думите му, в случай че страната ни окаже военна помощ, тя може да бъде обезщетена финансово от Европейския съюз. 

 
Имаме муниции, които са с избран период на валидност, с избран запас. И тогава, когато този запас изтича, ние по този начин или другояче би трябвало да плащаме милиони на година, с цел да го унищожаваме. Сега въпросът е елементарен: преди да изтече този запас, да извадим боеприпасите от складовете и да ги предоставим на Украйна. А ние несъмнено имаме какво да предоставим – имаме доста муниции, имаме портативни зенитно-ракетни комплекси „ Стрела “, които са към 50-годишни, само че сега могат да правят прелестна работа против иранските дронове.
„ Не знам за какво министърът на защитата извади тъкмо зенитно-ракетните комплекси, защото съгласно мен на масата би трябвало да бъде поставено на практика всичко. Трябва да се подбере първо тази помощ, която е нужна на Украйна, и Украйна споделя, че ѝ е нужна сега. И да забележим, от това, което е належащо на Украйна, какво ние можем да предоставим най-безболезнено. И също така, да търсим редом някакъв метод за компенсиране “, счита някогашният боен министър.

„ Много страни към този момент подходиха много ловко и предоставиха остарели руски системи за въоръжение на Украйна. Насреща получиха не нови, само че много по-модерни системи “, уточни военният специалист.

„ Европейският съюз всеки месец или всеки втори месец, когато реши, че има потребности, заделя още 400-500-600 милиона евро. И надлежно страните, които дават помощ, могат да бъдат обезщетени “, посочи той.

Цялото изявление вижте във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР