България Елена Йончева показа телефона, от който е направен записът

...
България Елена Йончева показа телефона, от който е направен записът
Коментари Харесай

Елена Йончева показа телефона, от който е направен записът Ало, Банов съм

България Елена Йончева сподели телефона, от който е изработен записът " Ало, Банов съм " Днес лидерът на евролистата на Българска социалистическа партия съобщи на конференция, че дава на спецпрокуратурата истинския запис по случая против министъра на културата Боил Банов  Жанета Нейкова 22 април 2019, 13:35
пециализираната прокуратура отхвърли да образува дело по случая "Ало, Банов съм ". Като претекст са изтъкнали, че не могат да ревизират достоверността на записа и да схванат дали той не е бил манипулиран. Затова ще предоставим на спецпрокуратурата истинския запис.

Това сподели лидерът на евролистата на Българска социалистическа партия Елена Йончева на конференция в централата на партията през днешния ден.

Йончева сподели телефона на служителя, с който е изработен записа и разпечатки от диалога, които ще бъдат предоставени на профилираната прокуратура.

"Специализираната прокуратура, отхвърли да образува досъдебно произвеждане по наш сигнал против министъра на културата Боил Банов по аферата "Ало, Банов съм ". Констатациите, направени от прокуратурата опонират на доказателствата, които ние сме дали в Специализираната прокуратура. Първото доказателство - аудиозаписът. Според мнението на Специализираната прокуратура: "липсата на в началото направения запис се явява непреодолима спънка пред специалистите да открият налице ли е влияние, има ли осъществени операции и обработка ", съобщи Йончева и добави,

че този път спецпрокуратура няма да може да се измъкне от следствие на случая.

Тя изясни, че до момента спецпрокуратурата се е интересувала най-вече от това кой е направил записът, а не дали и по какъв начин е осъществено закононарушението. Тя увери, че няма да разкрие източника си.

"Проверих го записа, той е изработен на 21 март 2016 година и неговата дълготрайност и наличие дават отговор изцяло на електронния запис копие, който предоставихме ", добави още тя. Тя уточни, че Българска социалистическа партия дава и документи от Министерство на регионалното развитие, които изрично потвърждават, че това, което е претендирал Боил Банов, а точно да бъдат издадени документи с погрешно наличие – да се опростят най-малко 700 000 евро на една компания, се е случило. Йончева разяснява, че са изискали документи и от Министерството на културата в качеството си на депутати, само че до през днешния ден от там не са им дали информацията.

Народният представител от Българска социалистическа партия Пенчо Милков съобщи,

че от документите, с които разполага спецпрокуратурата, по неоспорим метод се потвърждават думите от записа и остава единствено да се разбере дали той е достоверен или не. Той показа и документи, които потвърждават изказванията на Йончева.

"В началото на записа има едно изказване, че е налице веселба в строителните работи с 33 дни и във връзка с размера на неустойката 700 хиляди лева Това е по този начин е видно от отчета за инспекция на място от Министерство на регионалното развитие, която е извършена през месец март и отчета е от 12 март 2016 година В него написа ясно, че това е по този начин. В друго писмо на Министерство на културата те не оспорват, че има такава веселба, само спорят каква е неговата дълготрайност ", добави още Милков.

Той акцентира, че в записа по "Ало, Банов съм " има изказване на министъра, в което той разяснява актове 10 за прекъсване на строителството, с цел да се заличи забавянето. Милков уточни, че и за това има данни.

"Има писмо от 6 април 2016 година от министъра на културата, когато той внася тези актове пример 10 - пет на брой. Истината е, че първите три акта от тези пет не се откриват в нито един документ, формиран във връзка със строителството ", добави още той.

Според него прокуратурата не е изследвала и събрала задоволително данни. Той изясни, че от 12 април 2016 в друго писмо, подписано от министъра на културата е записано, че строително-монтажните работи са били завършили на 20 януари същата година както би трябвало да бъде.

"Само че към април, когато е писано това писмо има задоволително данни, че строителството е продължавало месеци по-късно. Тези данни са документирани, тъй като има формирани актове мостри 15 три месеца след януари. Явно недатирането на писмата е било обикновено в тези връзки, тъй като при разбора на документите виждаме и нещо друго забавно. Има едно писмо на заместник-министъра на културата,с което той прави настояването за дефинитивно заплащане. Това писмо, за разлика от всички други документи по преписката, е входирано не с дата и номер от деловодната система на министерството, а с номера на преписката на плана. Това значи, че номер от деловодната система просто не е можело да му бъде даден ", разкри Милков.

Той съобщи, че Българска социалистическа партия има още доста доводи и акцентира, че този разбор ще го предоставим в прокуратурата с нашата тъжба още през днешния ден.

Елена Йончева разкри още, че в отчет на Европейска комисия от февруари 2019, се споделя, че 2/3 от сигналите за корупция, свързани с видни политически персони не се проверяват от финансовото разузнаване. "Кои са тези видни политически персони. Ние разбираме, че "Ало, Банов съм " е моделът на Борисов, това не е моделът на Банов ", съобщи Йончева и добави, че сега спецпрокуратурата се пробва да покрие случая.

В началото на годината Елена Йончева внесе сигнал в Специализираната прокуратура за злоупотреби на Боил Банов ,

който в качеството му на заместник-министър на културата през 2016 година е съдействал за опрощаването на близо 700 хиляди лева наказателна клауза на строителна компания, работила на втори и трети стадий на античния културен комплекс "Сердика”, намиращ се в центъра на столицата.

Във връзка със мнението на прокуратурата, с което се приключва образуването на досъдебно произвеждане от 12 април тази година, в което се твърди, че оригиналът на записа е погубен, Елена Йончева сподели:

"Никога не съм разполагала с истинския запис ". Тя посочи, че все още на внасянето на сигнала, е разполагала с материал, изпратен й на цифров притежател, който съставлява копие.

"В момента ние разполагаме с истинския запис, изработен от чиновник на Министерство на културата. Записът е изработен с този телефон от чиновник на Министерство на културата ", уточни Йончева. Оригиналът на направения запис ще бъде възложен още през днешния ден на профилираната прокуратурата.

Instagram
 Абонирайте се и прочетете първи " Непубликувано " и преглед на деня за 2 мин. АБОНИРАЙ съдебна експертиза Редактор: Жанета Нейкова Източник: Елена Йончева
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР