България е страна, която на прима виста има няколко уникални

...
България е страна, която на прима виста има няколко уникални
Коментари Харесай

С какво е толкова специално зеленото сирене от Черни Вит (СНИМКИ)

България е страна, която на прима виста има няколко неповторими неща: розовото масло, киселото мляко и фолклора. Но се оказва, че имаме и още един прикрит коз, който за жалост не е получил задоволително известност, а несъмнено я заслужава. Става въпрос за зеленото сирене от Черни Вит. Чували ли сте за него? Днес ще ви разкажем неповторимата му история. По принцип, когато чуем сирене, незабавно се сещаме за Франция с неповторимите й и доста разнообразни типове сирена. Но у нас имаме още по-уникално сирене, което е със зелен цвят, който се е получил по изцяло натурален път.

Зеленото сирене се получава от млякото на Тетевенската овца. Интересното е, че едвам десетина души са отдадени в тайната за изработката на сиренето. Сиренето е едно от трите типа сирене в Европа, които плесенясват по натурален път.

За страдание, с минаването на годините, производителите на това сирене понижават, а също и овцете, от които се взима млякото за него. Но през 2007 година, посетители от Европейския съюз посещават Черни Вит и откриват сиренето.
 С какво е толкоз особено зеленото сирене от Черни Вит (СНИМКИ)
 С какво е толкоз особено зеленото сирене от Черни Вит (СНИМКИ)

Експертите са изумени от усета му и оповестяват, че това сирене няма аналог.

За да бъде насърчено производството му, се построява специфична конструкция, която да поддържа производството му, с цел да не изчезне тази забавна и неповторима българска традиция. Това се случва благодарение на Цветан Димитров, който прегръща концепцията за възобновление на традицията и популяризирането на сиренето от Черни Вит. Сиренето даже отива на ревю в Италия, където се изчерпва в границите на първия ден и всички хора там са изумени от прелестния му усет и забавния му тип.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР